Категории: Твоята Варна

След сигнала за замърсяване на р. Девненска, изпратен към „Нова Варна“: Ето какво се случва

Реклама

Припомняме, че през месец април читателка на медия „Нова Варна“ се свърза с екипа ни, за да сигнализира за притеснително, по нейни думи, замърсяване на река Девненска. Още тогава медия „Нова Варна“ изпрати запитване към РИОСВ-Варна, като оттам заявиха, че започват проверка

Ето какво писмо от името на инж. Христина Генова, Директор дирекция „Превантивна дейност“ към РИОСВ-Варна, постъпи днес в редакцията ни (то е адресирано до управителя на „Агро Плант Инвест“, с копие до кмета на Девня, директора на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и редакция „Нова Варна“:

„Относно: Осигуряване на пречистване и отвеждане на отпадъчни води от дейността на Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло гр. Девня

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОНЧЕВ,

В РИОСВ-Варна, постъпиха сигнали, касаещи замърсяване на р. Девненска с отпадъчни води, изразяващо се в натрупване по бреговете и по повърхността на водата на мазнини, характерни за производство на растителни масла. От наличната в РИОСВ-Варна информация производствените отпадъчни води от Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло, стопанисвано от „Агро Плант Инвест“ ООД в гp. Девня, се отвеждат в канализационната система на гр. Девня, за което е представен и договор.

На 24.04.2024 г. е извършена проверка от експерти на РИОСВ-Варна, на Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло, стопанисвано от „Агро Плант Инвест“ ООД в гр. Девня. При проверката е установено, че отпадъчните води се изпомпват към радиален утаител, разположен в съседен имот (бивш Захарен завод). Дадено е предписание на дружеството да представи в РИОСВ-Варна документи, удостоверяващи, че отпадъчните води от обекта се заустват в канализационната система на гр. Девня, стопанисвана от „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД.

В изпълнение на даденото предписание в РИОСВ-Варна е представен договор за отвеждане и пречистване на отпадъчни води от 10.11.2022 г. между „Агро Плант Инвест“ ООД и „Водоснабдяване и канализация-Варна” ООД и фактури, издадени от „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД.

Във връзка с представените документи е изискана информация от „Водоснабдяване и канализация-Варна” ООД, за мястото на включването на производствените отпадъчни води от Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло, стопанисвано от „Агро Плант Инвест“ ООД в гр. Девня в канализационната система на гр. Девня.

В отговор, „Водоснабдяване и канализация-Варна” ООД уведомява, че до момента, предметът на договора между „Агро Плант Инвест“ ООД и „Водоснабдяване и канализация-Варна” ООД не се изпълнява, тъй като Предприятието за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло не е включено към канализационната система на дружеството.

Във връзка с изложеното и на основание чл.14, ал.4 от Закона за опазване на околната среда (ДВ, бр.91/2002 г. с изм. и доп.)

ПРЕДПИСВАМ:

1. Да не се допуска заустване на производствени отпадъчни води от Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло, стопанисвано от „Агро Плант Инвест“ ООД в гр. Девня, във воден обект.

Срок: до получаване на разрешително за ползване на волен обект с цел заустване на отпадъчни води. съгласно чл. 46. ал. 1. т.З. буква ..б“ от Закона за водите (обн. ДВ бр. 67 от 1999 г. с изм. и доп.)

Отговорник: „Aгpo Плант Инвест“ ООД

2. Да се осигури подходяща вместимост за събиране на отпадъчните води, формиращи се от дейността на Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло, стопанисвано от „Агро 11лант Инвест“ ООД в гр. Девня.

3. Да се представят в РИОСВ-Варна документи, удостоверяващи транспортирането и предаването на събраните количества производствени отпадъчни води по т. 2.

4. Да се представи в РИОСВ-Варна програма от мерки, гарантиращи пречистването на отпадъчните води от Предприятие за производство на рафинирано и нерафинирано растително масло, стопанисвано от „Агро Плант Инвест” ООД в гр. Девня, до норми за заустване във воден обект.
Срок по г. 2, 3 и 4: 08.07.2024 г.
Отговорник по т. 2, 3 и 4: „Агро Плант Инвест“ ООД

При неизпълнение на дадените предписания ще бъдат предприети административно наказателни действия по реда на чл.166, т.З от Закона за опазване на околната среда (ДВ. бр.91/2002 г. с изм. и доп.)“.

Свои сигнали, идеи и предложения за градската среда във Варна може да изпращате чрез платформата signali.novavarna.net  както и по имейл на: press.novavarna@gmail.com

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 3 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 3 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 4 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 4 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 4 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 5 часа