in

Защо понякога флагът е жълт, въпреки че морето ни се струва спокойно: Пазете се, всъщност опасността е голяма

Снимка: "Нова Варна"

Въпреки че понякога морето ни се струва абсолютно безопасно, трябва да се доверим на спасителите и да внимаваме при развян жълт флаг на плажа. Тогава всъщност рискът от удавяне е голям заради западния вятър

Двама души вече се удавиха в морето по Южното Черноморие през почивните дни. Други няколко инцидента в басейни белязаха началото на летния сезон.

Както всяка сутрин, и тази за старшият спасител Илиян Младенов на централния плаж в Бургас започва с измерване на температурата на водата и оглед на морското дъно. „В момента е спокойно морето, няма подводни течения“, казва той пред бТВ.

Когато водят на плаж малката си дъщеричка, семейство Пилидови гледат плажът да е охраняем и цветът на флага. Плажният сезон започва със спокойно море, но горещото време крие опасности на брега.

„Доста сърдечни удари – инфаркти, инсулти, получават хората с високо кръвно, със сърдечно-съдови проблеми. Много опасно е, когато казваме, че морето не е бурно, но флагът е жълт. Това се дължи на западния вятър, който вкарва надуваемите предмети на децата навътре и те, в опита си да ги догонят, започва удавяне“, посочва Николай Иванов, управител на Централния плаж в Бургас.

Опасно в басейните е и къпането до пречиствателните филтри.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/