in

Иде Петдесетница: Ето какво задължително се прави на този ден

Кадър: YouTube

Петдесетница е познат и като Петдесятница, Пятидесятница или Ден на Света Троица в различни части на България. Празникът е подвижен и тази година се пада на 23 юни 2024. Петдесетница винаги се падат 50 дни (неделя) след Великден. Денят преди Петдесетница е и Черешова Задушница. Това е една от трите Задушници през годината.

Свети Григорий Богослов казва, че Светият Дух е действал с учениците на Христос три пъти. Първият път – преди Христовите страдания на кръста. Вторият път – след Възкресението: дъхът на Христос, който бил „божественото вдъхновение“ на учениците да проповядват (Йоан 20: 22). И накрая, за трети път, слизането на Светия Дух на Петдесетница. Първите два случая били само временно действие на Духа в учениците, но след третия път Той неизменно пребъдвал в тях. Трябва да се каже, че Светият Дух е действал в хората много по-рано – в старозаветните праведници и пророци. Но Неговото действие било специално, различно от случилото се в деня на Петдесетница.

Какво задължително се прави на празника Петдесетница?

На този ден къщите и църквите се украсяват с брезови клонки, цветя и трева. Този обичай идва от старозаветната църква, когато къщите и синагогите са били украсявани със зеленина в памет на това как всичко е цъфтяло и се раззеленявало на планината Синай в деня, когато Мойсей е получил скрижалите на закона.

Други страни имат свои собствени традиции за Троицата. Така в Италия, например, на този ден се разпръскват розови листенца, а във Великобритания има шествия, придружени от духови оркестри.

На този празник основният съвет за православния човек е да се придържа към християнските обичаи: да посещават църква, да вземат причастие, да подкрепят другите, и да прекарват време със семейството и приятелите си.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/