Категории: Черноморие

Пазете се: Забранено е къпането на плажа. Откриха „ешерихия коли“ във водите на Албена и Кранево

Реклама

Във връзка с аварийната ситуация на колектора на ПСОВ „Албена“ и взетите проби морски води на 21.06.2024 г. както от района на аварията – „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“, за изследване по микробиологични показатели „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“, съобщиха от РЗИ – Добрич.

Пробите от пункт Албена (Пункт за вземане на проби №08019, наименование „Албена“, с географски координати: ширина N 43º 21′ 36″ дължина E 28º 04′ 49″) и от пункт Кранево-юг (Пункт за вземане на проби №08021, наименование „Кранево – Юг“, географски координати: ширина N 43º 20′ 09″ дължина E 28º 04′ 05″) отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане, пердаде Фокус.

В района на аварията – пред снек- бар Казабланка и при пункт Кранево-централен (Пункт за вземане на проби №08020, наименование „Кранево – централен“, географски координати: ширина N 43º 20′ 32″ дължина E 28º 04′ 16″) се установява наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ „Албена“.

Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията.

Днес 23.06.2024 г. е извършено ново пробовземане, като на 25.06.2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прогноза на НИМХ: Ето какви максимални температури да очакваме по морето в петък

Днес (28 юни) се очаква времето по Черноморието да бъде предимно слънчево. Максималните температури ще…

преди 4 минути

Вдигнаха „Спартан“: Транспортираха дете в критично състояние до болница в Германия

На 26 юни военен самолет "Спартан" е летял от София до Мюнхен, като задачата му…

преди 13 часа

Балкан Фолк Фест във Варна с вход свободен: Вижте кога и къде можете да се насладите на цветна феерия от музика, танци и песни

Фестивал Балкан Фолк Фест 2024 празнува своите 30 години и 10 юбилейни години в град…

преди 13 часа

Напрежение заради „Зелената зона“ в кв. Чайка: Паркоместата намаляват драстично

Буферни паркинги и еднопосочно движение са сред възможните решения на намалените паркоместа в кв. „Чайка“,…

преди 14 часа

Синоптик обяви кога термометрите удрят 40°

Синоптикът Петър Янков обяви, че дългосрочните прогнози за средата на месец юли са за големи…

преди 14 часа

Рожден ден в руини – хиляди израелци се събраха в чест на отвлечената Наама Леви

Наама Леви е 19-годишно момиче, служещо в израелските отбранителни сили. На 7 октомври, по време…

преди 14 часа