Категории: Свят

Новият премиер на Северна Македония: Българският диктат няма да мине при мен

Реклама

Новият министър-председател на Северна Македония е Християн Мицкоски. Неговото правителство е подкрепено от 77 депутати, 22 гласуваха „против“, а въздържали се нямаше. По думите на Мицкоски, докато той е на пост „българският диктат няма да мине“

Мицкоски положи клетва в парламента като използва конституционното име на страната – Северна Македония.

„Ще изпълнявам функцията на министър-председател съвестно и отговорно и ще спазвам Конституцията и законите на Република Северна Македония“, каза той, предава БГНЕС.

Новоизбраният премиер не пропусна да спомене в речта си обсъждането за промени в конституцията на Северна Македония, както и Преспанското споразумение между РСМ и Гърция.

„Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим. Ясно беше, че тази работа, както е замислено от вас или от някой друг, няма да върви така. Ще кажа срамното прилагателно (има предвид „Северна“), защото това ме кара да се замисля за позора, който причинихте на моята родина, моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях“, подчерта Християн Мицкоски.

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент.

Депутатите от бившата управляваща партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Левицата гласуваха против правителството, а депутатите от Европейски фронт (Демократичен съюз за интеграция) напусна заседанието малко преди вота.

„Ще видите какво означава трудът за хората. Обещаваме, че в първите 100 дни ще вдигнем стандартите. Ето защо в първите 100 дни започваме яростно, с оптимизъм, но и с огромна надежда“, заяви новият министър-председател на Северна Македония.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

„Ти си дете“, „Ти си глупак“, „Не разбрах какво каза, но май и той не знае“: 10-те ключови момента в сблъсъка Байдън – Тръмп

Първи дебат или пълен хаос? Снощи президентът Джо Байдън и опонентът му Доналд Тръмп изпаднаха…

преди 43 секунди

Вкараха Брендо в съда с конвой: Остава в ареста

Днес Евелин Банев - Брендо се изправи пред съда, след като беше вкаран в сградата…

преди 24 минути

Домашно магаре, изчезнало през 2019 г., беше открито при стадо лосове (ВИДЕО)

Куриозна случка от Калифорния. Стана ясно, че домашно магаре, избягало преди пет години от стопаните…

преди 32 минути

Президентът обяви кога ще връчи първия мандат

От президентството съобщиха преди минути, че държавният глава Румен Радев ще връчи първия мандат до…

преди 59 минути

Задържаха един от най-големите в тв бизнеса в България

Има издадено постановление за задържане на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Задържането на продуцента е във…

преди един час

Този депутат на ДПС от Варна заема мястото на Филиз Хюсменова в парламента

Хюсни Адем от ДПС от Трети изборен район – Варненски днес положи клетва като народен…

преди един час