Категории: Черноморие

След установеното наличие на „ешерихия коли“: Кога ще може да се плува в морето край Кранево?

Реклама

От РЗИ – Добрич съобщиха последна информация във връзка с аварийната ситуация на колектора на ПСОВ „Албена“ и взетите проби морски води на 21.06.2024 г. както от района на аварията – „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“. Водата е била изследвана по микробиологични показатели „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“

Пробите от пункт Албена (Пункт за вземане на проби №08019, наименование „Албена“, с географски координати: ширина N 43º 21′ 36″ дължина E 28º 04′ 49″) и от пункт Кранево-юг (Пункт за вземане на проби №08021, наименование „Кранево – Юг“, географски координати: ширина N 43º 20′ 09″ дължина E 28º 04′ 05″) отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане;

В района на аварията – пред снек-бар Казабланка и при пункт Кранево-централен (Пункт за вземане на проби №08020, наименование „Кранево – централен“, географски координати: ширина N 43º 20′ 32″ дължина E 28º 04′ 16″) се установява наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ „Албена“.

Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията.

До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения. Очаква се пробите да се нормализират. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия тази сутрин във връзка с установеното наличие на чревни ентерококи и ешерихия коли от страна на здравните власти.

„В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването. Пречистена вода се е изляла в морето. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но то не е критично. Звучи страшно, но всъщност няма голям проблем. Препоръчително е да не се влиза в морето“, посочи още министърът.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Внезапно почина лекар-светило за Варна. Поклон (СНИМКА)

На 6 юли 2024 г. внезапно ни напусна многоуважаемият лекар, преподавател, общественик и приятел доц.…

преди 45 минути

Запалена свещ е причина за адския пожар в жилищен блок във Варна

Стана ясно, че двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в жилищен блок в…

преди 51 минути

Вулканът Етна изригна

Стана ясно, че вулканът Етна на италианския остров Сицилия е изригнал. В събота през нощта…

преди един час

Рамадан Аталай обяви ще се разцепи ли ДПС

Сподер Рамадан Атала, дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на…

преди един час

С какво време започва новата седмица по Черноморието

Утре ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб,…

преди един час

Какво ще бъде времето през следващите дни

Времето става все по - горещо. Лято е и прохладата най-добре може да се открие…

преди 2 часа