Категории: Свят

24-годишен палестинец е бил прострелян, пребит и завързан върху горещ капак на израелски военен джип

Реклама

Войната в Газа остави своя кървав отпечатък върху Муджахид Абади. Съобщава се, че той е бил прострелян в ръката и крака, когато е излязъл от дома на чичо си. Няколко часа по-късно, след като бива бит и малтретиран, 24-годишният мъж се озовава завързан за горещия капак на израелски военен джип, движещ се по пътя.

Отначало армията твърди, че Абади е заподозрян бунтовник, но по-късно признава, че не е представлявал заплаха за израелските сили и е бил хванат в кръстосан огън с екстремисти, съобщава „Independent“.

В социалните мрежи беше разпространено видео, показващо как 24-годишният младеж е завързан за джипа. Кадрите предизвикаха широко осъждане, включително от САЩ. Мнозина са на мнение, че израелските войници са използвали младия мъж като жив щит – обвинение, което Израел често отправя към “Хамас”, докато се бори с групировката в Газа.

Военните уверяват, че разследват случилото се и че инцидентът не отразява техните ценности. Но палестинците го считат за още един акт на бруталност от страна на Израел.

Абади, говорейки пред “Асошиейтед прес” от болничното легло във вторник, разказа, че е излязъл пред къщата на чичо си в град Дженин на Западния бряг в събота, след като е чул суматоха.

„Излязох навън, за да видя какво се случва, и погледнах към къщите на съседите, където видях армията“, каза той. „Когато се опитах да се върна в къщата, внезапно към мен беше открита силна и безразборна стрелба. Моят братовчед, който беше наблизо, също беше ранен.”

Съобщава се, че след като бил прострелян в ръката, той се скрил зад колата на семейството си. След това обаче, отново е прострелян в крака. Неспособен да помръдне, той се обадил на баща си и му казал, че е на път да умре.

„Казах му да се опита да не губи съзнание и да продължи да говори с мен“, сподели Раед Абади, докато стоеше до болничното легло на сина си. Внезапно обаждането прекъснало.

По-късно Раед вижда фалшиви съобщения в социалните медии, че палестинец е бил убит при нападението. „Припаднах, защото бях 90% сигурен, че това е синът ми“, споделя той.

Абади обаче е оцелял след изстрелите. Въпреки това страданията му едва сега започвали.

След няколко часа израелските войници го откриват. Казва, че са удряли главата и лицето му, както и местата, на които е бил прострелян. След това го влачат за краката, вдигат го и го хвърлят върху капака на военния джип.

„Крещях от горещината“, каза той. „Тогава един от войниците започна да ме обижда и да ми нарежда да мълча“, разказва младият мъж.

Военните заявяват, че Абади е бил завързан за капака на джипа, за да го транспортират до парамедиците.

Но Небал Фарсак, говорител на спасителната служба на Палестинския червен полумесец, казва, че армията е отцепила района и е попречила на парамедиците да се грижат за ранените поне за около час.

В записите от камерата на таблото, получени от “Асошиейтед Прес”, се вижда, че джипът, за който е бил вързан Абади, е минал покрай най-малко две линейки.

Абади споделя, че е бил завързан върху превозното средство около половин час преди войниците да го отвържат и да го пуснат на парамедиците.

Във Вашингтон, окръг Колумбия, говорителят на Държавния департамент Матю Милър заявява, че видеото е „шокиращо“.

„Цивилните никога не трябва да бъдат използвани като живи щитове. Израелските отбранителни сили трябва бързо да разследват случилото се и да се потърси отговорност от хората“, каза той, имайки предвид израелската армия.

Израел отдавна обвинява “Хамас”, че използва цивилни като живи щитове, защото екстремистите действат в гъсто населени жилищни квартали в Газа.

Превод и редакция: Стажант-редактор Александра Камбурова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 9 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 10 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 10 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 10 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 11 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 11 часа