in

Осъдиха жена във Варна: Ето какви стоки предлагала на Колхозния пазар

Снимка: Google Street View

Жена на 51-годишна възраст е осъдена за престъпление против интелектуалната собственост, съобщават за медия „Нова Варна“ от пресцентъра на Районен съд – Варна. Става въпрос за управителка на търговско дружество, която е призната за виновна по обвинение в престъплението.

С присъда, на подсъдимата бе наложено наказание от 6 месеца лишаване от свобода. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

На 19 май 2022 г., при извършена проверка в търговски обект – магазин на територията на Централен пазар – Варна, стопанисван от дружеството на подсъдимата, се установяват изложени и предлагани за продажба облекла – тениски и панталони, носещи знаци на общо 10 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. На над 7000 лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки по международен ред съгласно Мадридската спогодба, както и по реда регламент на Европейския съюз относно марките.

51-годишната подсъдима трябва да заплати още направени по делото разноски за над 1000 лева. Веществените доказателства – стоките, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.