in

Фекален протест – парижани заплашиха да се изходят в река Сена

Кадър: Youtube/nzherald.co.nz

В Париж има масово недоволство поради високите нива на речно замърсяване преди Летните олимпийски игри през 2024. Въпреки, че има само месец до летните олимпийски игри и след близо 1,5 милиарда долара, похарчени от френското правителство за пречистването на реката, все още се наблюдават високи нива на бактерии от канализацията и отпадъчните води.

Парижаните, познати със своя темперамент, решиха да изразят недоволството си по по-радикален начин – масова дефекация в знак на протест.

Хаштагът #JeChieDansLaSeineLe23Juin бързо набра популярност в социалните мрежи, споделя CBS News.

Сайтът цели подигравка директно към френския президент Еманюел Макрон и кмета на Париж Ан Идалго, които обещаха да отидат да поплуват в Сена преди игрите, за да докажат, че е безопасна.

Освен това разполага с калкулатор, който позволява на потребителите да въведат колко далеч живеят от центъра на Париж и след това изчислява кога ще трябва да се изхождат в реката.

Местният информационен бюлетин ActuParis съобщава, че протестът е израснал от шега, след като Идалго и други служители обещаха в края на май да направят реката годна за плуване навреме за дисциплините в открити води.

„В началото целта беше да се пошегуваме, като отскочим от този ироничен хаштаг“, каза анонимният подбудител пред изданието. „В крайна сметка хората наистина ли ще се изходят в Сена или ще предприемат бойни действия? Нищо не е изключено.“

Длъжностни лица обявиха в петък, че резултатите от тестовете от средата на юни показват нива на E. coli и ентерококови бактерии в реката.

През май благотворителната организация Surfrider проведе тестове, които откриха замърсители на нива, по-високи от разрешените от спортните федерации.

Е. coli е известно, че причинява диария, инфекции на пикочните пътища, пневмония и сепсис, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, докато ентерококите са свързани с менингит и тежки инфекции, а някои щамове са известни като резистентни към наличните лекарства.

Изпълнителният директор на Международния олимпийски комитет Кристоф Дуби каза миналата седмица, че няма „причини за съмнения“, че събитията, планирани да се проведат в Сена, ще продължат по план.

„Уверени сме, че ще плуваме в Сена това лято“, каза той.

Превод и редакция: Стажант-редактор Александра Камбурова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/