in

Зеленски подготвя план за прекратяване на войната

Колаж: "Нова Варна"

Президентът на Украйна заяви, че планът за прекратяване на войната ще бъде готов още тази година. Украинският лидер обяви новината на пресконференция с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Киев.

„Разбира се, че Украйна ще реши. Но ако всичко зависеше само от Украйна, нямаше да има война. За съжаление окупаторът Русия и Путин искаха война. И той не иска да я прекрати досега. Дипломатическият път, който Украйна избра, е нашата инициатива, защото ние сме жертва в тази война“, каза Зеленски, съобщава Укринформ.

Той припомни, че наскоро се проведе Срещата на върха за мира и в момента се работи по три детайлни плана за енергетика, продоволствена сигурност и обмен.

„И аз съм сигурен, че ще решим тези въпроси. Най-малкото ще подготвим подробен план. Той ще бъде готов в близко бъдеще. Ще изработим и всички останали точки от Формулата на мира и ще подготвим цялостен план, който ще бъде на масата пред нашите партньори. За нас е много важно да покажем план за прекратяване на войната, който ще бъде подкрепен от по-голямата част от света. Освен това, както казах, не всичко зависи от нас“, каза Зеленски.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/