in

„Ти си дете“, „Ти си глупак“, „Не разбрах какво каза, но май и той не знае“: 10-те ключови момента в сблъсъка Байдън – Тръмп

Колаж: "Нова Варна"

Първи дебат или пълен хаос? Снощи президентът Джо Байдън и опонентът му Доналд Тръмп изпаднаха в публична словесна битка, представена пред света като първия дебат от предизборната кампания на САЩ за 2024 г.

Ето кои са 10-те ключови момента от тяхното „сражение“, съобщава МейлОнлайн:

1. Неяснота в изказа

Президентът Байдън не успяваше точно да проследи мисълта си. Той даде неразбираем отговор, свързан с националния дълг, бъркаше милиони и милиарди, а на моменти просто се взираше в бележките си.

2. Тръмп твърди, че не е спал с актриса от еротичната индустрия

Байдън повдигна въпроса за наказателната присъда на Тръмп, както и обвинението в изневяра, докато жена му Мелания Тръмп е била бременна.

„Престъпленията, в които все още сте обвинен. Помислете за всички граждански наказания, които имате – колко милиарда долара граждански наказания за малтретиране на жена на публично място, за съвкупление със звезда от еротичната индустрия, докато жена Ви е бременна?“, каза той и добави: „Имаш морала на улична котка“.

Тръмп категорично отрича за изневярата и прави коментар за сина на Байдън Хънтър, който е осъден за три престъпления, свързани с покупка на оръжие през 2018 г.

3. Байдън: „Ти си дете“

По време на 90-минутния дебат, който обхващаше всякакви теми от имиграцията до икономиката, някак си двамата кандидати започнаха да се карат за уменията си да играят голф.

След множество разменени реплики по така належащия въпрос, Тръмп каза: „Нека не се държим като деца“.

„Вие сте дете“, отвърна г-н Байдън.

4. Тръмп: „Наистина не знам какво каза току-що.“

С течение на дебата си проличаха затрудненията на президента Байдън да проследи мисълта си.

„Наистина не знам какво каза в края на това изречение. Не мисля, че и той знае“, заяви Тръмп в един момент.

5. Негодници и неудачници

Двамата политически съперници се сблъскаха отново при обсъждането на американската армия.

Байдън яростно нападна Тръмп, който нарича членовете на армията „губещи“ и „негодници“. „Синът ми не беше загубеняк, не беше издънка. Ти си глупакът, ти си губещият“, каза Байдън. Бившият президент заяви, че не е казвал подобно нещо и поиска извинение от Байдън. Така и не го получи.

6. Без ръкостискане

Президентът Байдън и Тръмп не си стиснаха ръцете, когато се качиха на сцената за първия президентски дебат от четири години насам. Първи пристигна Байдън, а след това и Тръмп. Те просто стояха на своите подиуми, гледайки право напред.

7. „Мигрантското престъпление Байдън“

Доналд Тръмп каза, че Байдън не е успял да осигури охраната на южната граница на САЩ, което е довело до приток на десетки престъпници.

„Наричам това “Мигрантското престъпление Байдън“

Но президентът отвърна на удара, като каза: „За пореден път той преувеличава, той лъже.“

8. Сблъсък по отношение на абортите

Байдън обвини Тръмп за подкопаването на правата за аборт, след като тримата кандидати на републиканците във Върховния съд гласуваха за отмяна на решението относно Роу срещу Уейд, делото, в което беше признато общонационално конституционно право на аборт.

Тръмп каза, че демократите подкрепят абортите до раждане и че „всички“ искат да отменят Роу срещу Уейд. Но по-малко от един процент от абортите в САЩ се извършват на или след 21 седмици и делото остава популярно, откакто е в сила.

9. Караници за възрастта

Повече от 80 минути след дебата Байдън, на 81, и Тръмп, на 78, бяха попитани за възрастта и способността им да служат до 80-те си години.

Байдън подчерта редица политически постижения и каза, че Тръмп е „три години по-млад и много по-малко компетентен“. Байдън също използва отговора, за да обвини Тръмп за това, че се изказва зле по отношение на Съединените щати.

„Идеята, че сме някаква пропадаща държава? Никога досега не съм чувал президент да говори така“, каза Байдън.

10. Размирици на 6 януари

Тръмп излъга за ролята си в атаката на 6 януари 2021 г. от неговите привърженици срещу Капитолия на САЩ и се опита да отклони въпроса, като се обърна към други проблеми.

„Единственият човек, който е на тази сцена и е осъден престъпник, е човекът, когото гледам в момента“, каза Байдън за съперника си.

Превод и редакция: Стажант-редактор Александра Камбурова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/