in

В навечерието на Джулай морнинг: Какво трябва да знаем за него

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Само след часове ще посрещнем първия юлски изгрев. това ще стане в утрото на понеделник, 1 юли. Обикновено това се случва на бреговете около Каварна. 

Смята се, че тази традиция е възникнала като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на Юрая Хийп. Хиляди хора все още продължават традицията. Времето по изгрев във Варна се очаква да е подходящо, за посрещане на слънцето, тъй като няма да има облачност. Температурите ще достигнат 20 градуса сутринта

По традиция и тази година на 1 юли, хиляди хора ще посрещат изгрева.Джулай морнинг е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света, предава Националната телевизия.

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на Юрая Хийп.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от т. нар. „стари хипари“ решават да започнат да честват „ивнинга“ (вечерта – от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Представата за „Джулая“ е прочута и днес. Сега тя има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от затварянето в големия град. В по-друг смисъл, това е просто едно начало на лятото.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/