Категории: България

Задържаха хакера „Емил Кюлев“

Реклама

Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Ил., на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Това съобщиха от полицията за медия „Нова Варна“.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 година.

На 28 юни 2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Националната следствена служба, съвместно със служители на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната. В хода на операция е установен и задържан – Теодор Ил., представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават.

Прокурор от СГП ще поиска от Софийския градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На 13 юни от прокуратурата съобщиха, че мъж е получил условна присъда за измама от 3 милиона лева с криптовалута, като не уточняват нито кой съд, нито кога е постановена присъдата. Става дума за дело, което е започнало в закрития вече специализиран съд срещу престъпно сдружение, занимаващо се с компютърни измами при сделки с криптовалута за над 3 400 000 лева, и за изпиране на пари.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Премиерът на РСМ: Договорът с България може да се предоговори

Новият министър-председател на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че Договорът за приятелство и добросъседство…

преди 3 минути

От днес кафето и безалкохолните напитки в Гърция поскъпват

От днес се вдигат цените на кафето и безалкохолните напитки в съседна Гърция. Много клиенти…

преди 12 минути

Дянков: В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната

Бившият министър на финансите Симеон Дянков коментира предложения проектокабинет и изрази мнението си, че в…

преди 20 минути

Във Варна наказват мъж, държал в плен младо момиче

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че мярка за неотклонение “задържане…

преди 30 минути

Жълт и оранжев код за жеги и порои в цяла България утре: Какво да очакваме във Варна?

Утре (2 юли, вторник) в почти цяла България ще е в сила жълт и оранжев…

преди 36 минути

Пожар изпепели до основи училище в българско село

До основи е изгоряла сградата на училище ОУ "П. К. Яворов" в село Гранит. Сигнал…

преди 44 минути