in

Започва изборът на нов Патриарх на България

Както е известно, тази сутрин започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх.

Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140, като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища, предаде Дарик.

Регистрацията им започна тази сутрин и ще продължи до обяд, заяви говорителят на Светия Синод митрополит Киприан. Вечерта в храм „Света София“, делегатите ще участват в богослужение, на което ще присъстват делегациите на Поместените православни църкви, които пристигат за интронизацията на бъдещия патриарх.

В 09:00 часа в неделя в храм „Света Неделя“ ще бъде посрещнат Вселенския патриарх Вартоломей, където ще се извърши кратка панахида на гроба на патриарх Неофит.

Днес в 11:00 часа в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ игуменът на Троянския и Бачковския манастири – епископ Сионий ще донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски.

Поклонението пред светинята ще се осъществи на 1 юли – в понеделник.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/