in

Експерт за летните вируси: За какво да внимаваме?

Снимка: "Нова Варна"

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев направи коментар относно очакваните летни вируси в разгара на летния сезон. По негови думи се очакват такива поради събирането на повече хора на едно място, но въпреки това няма нищо притеснително.

„Различаваме ги от зимните. Има температура, отпадналост, прояви в горните дихателни пътища като кихане и кашлица. Те обаче са бързопреходни. В някои от тях често има и ентероколитни прояви и проблеми със стомашно-чревния тракт. В огромния брой случаи, ако е въздушно-капково го хващаме при контакта с други хора. Ако е фекално-орален път, то е замърсяване на храна, вода или лед. Най-често това са рискови продукти като мляко, яйца, месо, сосове, супи“, каза доц. Кунчев в ефира на бТВ.

По думите му солената морска вода не е подходяща за развитие на тези микроорганизми, които причиняват заболяване при човека. Той увери, че водата по Българското Черноморие е чиста и няма никакви отклонения от нормата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/