in

Където слънцето първо огрява България: Стотици посрещнаха Джулай морнинг на Камен бряг

Кадър: бТВ

Днес традиционно стотици хора посрещнаха първия юлски изгрев на най-източния бряг – скалите при Камен бряг, където слънцето първо огрява България. 

Стотици хора посрещнаха първия юлски изгрев на Камен бряг. За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция Джулай морнинг символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

„В 5:28 ч. се показа слънцето, а в 5:29 ч. дойде лятото. Това е началото на лятото“, каза мъж, пропътувал над 500 км, за да види изгрева в първия юлски ден, предава бТВ.

„Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето.

Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулай морниг е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/