in

След снимките, предизвикали фурор в мрежата: Има ли розови делфини на българското Черноморие?

Снимка: Facebook

През последните седмици в мрежата непрестанно се сипят снимки на розов делфин, скачащ над морски вълни. Според някои от публикациите делфинът е заснет край Приморско, други път твърдят, че снимките са направени близо до Варна. Коренно различно твърдение пък, гласи, че животното е забелязано край бреговете на Северна Каролина в САЩ. Но каква всъщност е истината и трябва ли да вярваме на всичко написано във Фейсбук и другите социални мрежи?

Проверката на Фактчек с няколко различни детектора за изкуствен интелект даде противоречиви резултати. Поне четири от инструментите твърдят, че снимката е създадена от изкуствен интелект, а поне три други – че е по-вероятно да няма намеса на ИИ.

Фактчек се свърза с д-р Зорница Захариева, морски биолог в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя потвърди, че на снимките се вижда морски делфин от вида афала (или бутилконос делфин), но розовият цвят на животното не е естествен.

Както при много други бозайници, при този вид също се срещат случаи на албинизъм. Макар че те са редки, появата на делфин албинос в Черно море не може да бъде изключена, обясни Зорница Захариева. Делфините албиноси обаче не са ярко розови като тези на разпространяваните снимки. Цветът им е по-близо до бял и биха могли да имат лек бледорозов оттенък. Според експерта по морска биология най-вероятно става дума за снимки на обикновен делфин афала, чийто цвят е променен чрез програма за редактиране на изображения.

Освен бледорозовите делфини албиноси, съществува и отделен вид, известен като „розов делфин“. Той обаче е речен и обитава главно реките Ориноко и Амазонка, както и техните притоци в държавите Бразилия, Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу, Гвиана и Венецуела, предава Нова телевизия.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/