Категории: Варна

Алтернативата на гражданите – Варна: Съмнителна организация провежда среща с граждани за общия устройствен план в Общината

Реклама

Днес във Варна се проведе дискусия на тема Общият устройствен план на Варна – гаранция за устойчиво развитие и благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението, като събитието бе организирано от Камарата на геодезистите в България

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите” и председател на постоянна комисия “Архитектура и градоустройство” Иво Балчев сигнализира, че днес в зала „Пленарна” на Община Варна, при неясно домакинство и организация, се е провело събитие „Общият устройствен план на община Варна – промяна и надграждане”.

Отправените по този повод въпроси до кмета на Община Варна Благомир Коцев са няколко:

На първо място, за организатор на събитието е посочена „Камара на геодезистите в България”, което според проверка в сайта на организацията е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза т.е. НПО. Легитимната професионална организация на геодезистите, залегнала в закона за Закон за геодезията и картографията е „Камарата на инженерите по геодезия”, а нейните правомощия са упоменати в чл. 36 на същия закон. Името „камара” е използвано донякъде подвеждащо и не отговаря на представителността на организацията, която провежда среща с граждани и то в сградата на Община Варна. Резултатите от една подобна среща нямат задължителен характер, което обезсмисля нейното провеждане. Именно това поставя въпроса, в качеството си на какъв, Йоан Каратеризян – председател на НПО-то – предварително събира въпроси и предоставя отговори на граждани в зала „Пленарна”.

Следващият отправен въпрос е свързан с целта на организирането на тази среща. Дали с лансирането на подобна “паралелна” организация може да се зароди подозрение в обслужване на лични интереси и конкретни имоти?

Подобна хипотеза се заражда от факта, че вече има официално посочена работна група, която да работи по въпросите, свързани с общия устройствен план на Варна и въпросното НПО не е част от нея. На 24-ти юни, Комисията по архитектура и градоустройство избра членове на работната група, която да изготви проект на задание за пълно или частично изменение на Общия устройствен план /ОУП/ на Варна. В състава й участват общо 23 души – девет общински съветници, двама заместник-кметове, четирима представители на администрацията и по двама представители на четири браншови организации. В работата на комисията ще се включат общинските съветници Иво Балчев, Стоян Петков, Мартин Димов, Мартин Димитров, Павел Раличков, Николай Костадинов, Христо Атанасов, Мартин Златев и Генадий Атанасов. Към тях се присъединяват зам.-кметовете Диан Иванов и Пламен Китипов, главният архитект, директорът на Дирекция “Архитектура, градоустройство и устройствено планиране”, както и началниците на отдели „Кадастър и регулация“ и „Недвижимо културно наследство“. Гласувано бе в комисията да участват също ръководителите и по един представител на камарите на архитектите, на инженерите, на строителите и на Съюза на архитектите. Всички те ще бъдат ангажирани да изготвят задание, което ще послужи за изменение на ОУП.

Не на последно място, Иво Балчев отправя питане за неясния процес на разрешение за използване на зала „Пленарна” на Община Варна. Тази практика може да създаде опасен прецедент, в който най-голямата и значима зала в Община Варна и нейната висока трибуна биват употребявани, без сериозна проверка, от различни експерти и организации. Това би могло да въведе в заблуждение гражданите на Варна за тежестта на изказаните там мнения.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

„Величие” призова Николай Марков да освободи председателското място

Нови трусове във "Величие". Централният съвет на партията призова Николай Марков да освободи председателското място…

преди 52 секунди

Румен Радев поздрави Байдън и американския народ за Деня на независимостта на САЩ

Българския президент Румен Радев поздрави Джо Байдън и американския народ по случай Деня на независимостта…

преди 36 минути

Заместник-областните управители на Варна са освободени

Стана ясно, че са освободени от длъжност и двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова…

преди 45 минути

Едва на 25 години почина обичан български актьор: Поклон

Едва на 25-годишна възраст почина актьорът Димо Савов. Скръбната вест съобщиха от Държавен куклен театър…

преди един час

Извънредно: Стрелба в столичен квартал. Има убит

Голяма трагедия разтърси София. В кв. "Модерно предградие" е имало стрелба, като има информация за…

преди един час

Обявиха кога може да завърши ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ във Варна

ВиК дейностите пред болница „Св. Марина“ приключват през юли, за да започне асфалтирането на бул.…

преди 2 часа