in

До 240 км/ч.: Ураганът „Берил“ се засили до категория 5

Колаж: "Нова Варна"

Ураганът Берил се превърна в атлантически ураган от категория 5, като скоростта на ветровете му достига до 240 км/ч. Стихията донесе опустошение на Наветрените острови, където загина човек.

Това е едва втория път, когато атлантическият ураган достигна категория 5 през юли, след като Емили го направи на 17 юли 2005 г., според Националния център за ураганите.

„Колебания в силата са вероятни през следващия ден, но се очаква Берил все още да бъде близо до голяма интензивност на урагана, тъй като се придвижва към централните Кариби и преминава близо до Ямайка в сряда“, съобщава NHC.

Съобщава се за най-малко един смъртен случай в Сейнт Винсент и Гренадини, където стотици домове и сгради са повредени, обяви министър-председателят Ралф Гонсалвес в понеделник вечерта, отбелязвайки, че може да има повече жертви. Части от Сейнт Винсент и Гренадини са останали без вода или електричество от понеделник вечерта, каза Гонсалвес.

Ураганът Берил „остави след себе си огромно разрушение, болка, страдание в нашата нация в този час“, каза той. Остров Юниън, северно от Гренада, беше опустошен, като докладите сочат, че 90% от къщите са сериозно повредени или унищожени, каза Гонсалвес.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/