in

Пламнаха пожари на три гръцки острова: Евакуираха над 10 000 туристи

Кадър: Youtube/Global News

Големи пожари пламнаха на три гръцки острова. На остров Кос огънят е достигнал до къщи и хотели, като властите са евакуирали над 10 000 туристи, които са настанени в спортни зали поради липсата на свободни хотели. На остров Хиос огънят пък обхвана горски райони. На остров Крит жителите на две села са приканени чрез съобщения на мобилните си телефони да се отдалечат по спешност от района.

Пожарникарите се бориха с горските пожари, които избухнаха на източните егейски острови Хиос и Кос в понеделник и раниха петима души, докато министър-председателят на Гърция предупреди за опасно лято и каза, че помощта на обществеността е от съществено значение за ограничаване на въздействието на горските пожари, съобщава АП.

Службите за спешна помощ издадоха заповеди за евакуация на хората в района на Метохи в западен Хиос в понеделник сутринта, призовавайки ги да се насочат към близкия плаж. До вечерта повече от 140 пожарникари, заедно с осем екипа пожарникари, специализирани в горски пожари, седем самолета за хвърляне на вода и три хеликоптера, се бореха с огъня.

Говорителят на пожарната Василис Ватракоянис каза, че двама пожарникари са били леко ранени, докато още десетки пожарникари се отправят към острова с лодка от близкия остров Лесбос и от Атина. По-късно държавната телевизия ERT съобщи, че други двама пожарникари и един доброволец са получили изгаряния, които обаче не застрашават живота им.

Пожарът на остров Кос беше потушен от повече от 100 пожарникари, включително подкрепления, изпратени от Атина, както и шест самолета за хвърляне на вода и два хеликоптера, добави Ватракойанис.

Общо в Гърция са избухнали 52 горски пожара през предходния период от 24 часа, 44 от които са били овладени в ранните етапи, каза Ватракойанис.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/