in

Тийнейджърка в България получи гърч след пушене на вейп

Снимка: Pixabay

Стана ясно, че момиче на 15 години е било прието в тежко състояние във Второ педиатрично отделение в Пазарджик, след като пушило вейп. За случая съобщават от лечебното заведение.

Началникът на отделението д-р Златомира Манолова пояснява, че тийнейджърката е направила гърч, но след 12-часово лечение състоянието ѝ се е подобрило.

Момичето вече е излекувано и е изписано в добро здравословно състояние.

Електронните цигари или наргилета са с високи дози никотин и са доста пристрастяващи за децата. Те могат да са причина за развитие на белодробно заболяване, сърдечни проблеми, а в тежки случаи и дихателна недостатъчност, предупреждават медиците.

Общо 18 интоксикации от началото на годината до края на юни отчитат от педиатричното отделение. Две деца на възраст между 1 и 6 г. са се нуждаели от болнично лечение, след като пили перилен препарат или лекарства. Други две деца на възраст между 6 и 12 г. отново след като погълнали хапчета, са лекувани в отделението. А още две в тази възрастова група са се почувствали зле след консумация на енергийни напитки.

12 са интоксикираните деца на възраст между 13 и 16 години, пише БНТ. Шест от отравянията са с различни лекарства – парацетамол, валериана, психотропни медикаменти и деган, 4 след употреба на наркотични вещества или амфетамини, и 2 след консумация на алкохол.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/