in

Вдигат с кран уникалната за България мраморна статуя на бог Хермес

Снимка: Facebook/Archaeologia Bulgarica

В античния град край Петрич Хераклея Синтика бе открита уникална мраморна статуя. От екипа археолози, водени от проф. Людмил Вагалински, разкриха, че тя все още не е разкрита изцяло

Статуята, изцяло запазена, бе открита преди два дни. Едната ръка с преметната около нея дреха още не е освободена напълно от пръстта, но личи, че е великолепна, коментират археолозите.

Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата.

Вече се прави специална конструкция, с която днес тежката скулптура да може безопасно да се извади от Клоака максима, да се опакова и да се повдигне с кран, за да стигне до музея.

Мраморната скулптура се оказа изключително съхранена – за разлика от всички останали досега, откривани без главите.

Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/