Категории: АкцентиВарна

Граждани: Честит да ни е новият небостъргач във Варна. 20 000 кв. метра застроена площ и 22 етажа над кв. „Чайка“

Реклама

Изненадващо се появи информация за нов небостъргач в долните части на кв. „Бриз“. Гражданите твърдят в социалните мрежи, че община Варна е одобрила инвестиционен проект, който разгръща огромно строителство по протежението на булевард „Левски“.

Ще изчезне и голяма част от горичката на хълма, както ще се засенчи и част от булеварда и кв. „Чайка“. В същото време се твърди, че огромна част от инвестиционните намерения не се придвижват от кмета Коцев, но ако се окаже че това е одобрено явно има и изключения. Ето какво написаха гражданите в групата на Бриз Варна:

Честит да ви е новият небостъргач в град Варна! Една от последните горички покрай бул. „Левски“ ще бъде изсечена за строителството на мегапроект от двадесетина етажа, грубо около 20 000 кв. метра застроена площ! Чувал съм, че във Варна има защитници на малкото останала зеленина в кв. Бриз. Сега е моментът да разберем.

„Нова Варна“ ще подаде официално питане до Община Варна за постъпилите инвестиционни намерения за района и етапа на придвижването им от администрацията.

В социалните мрежи гражданите зоват: „Подайте жалби до общината, РДНСК, ДНСК, където се сетите, че се изсичат зелени площи. Всички живеещи наоколо ако се задействат, може и да има ефект. Хубаво е, че се дава информация, но ако само се казва тук, а не се направи нищо, няма голяма полза….“

ОБНОВЕНО

От Община Варна излязоха със следната позиция: В кв. „Бриз“ няма да се строи небостъргач:

Максималната разрешена разгъната застроена площ за един обект в тази зона за 2023 и 2024 г. е под 3 000 кв. м

Над кв. „Чайка“ няма да се строи висока сграда с 20 000 кв. м. застроена площ. Няма издавано строително разрешение за „нов небостъргач“ в описаната зона. По данни от публичния регистър от издадените разрешения за строеж е видно, че не е издавано строително разрешително за сграда с подобни параметри.

За 2023 г. и 2024 г. в тази зона максималната разрешена разгъната застроена площ (РЗП) е под 3 000 кв. м.

ОБНОВЕНО

Отговор на твърденията на община Варна от ръководството на медия Нова Варна:

Предоставеното ви право на отговор не комуникита с реалните факти и закона за устройство на територията (ЗУТ). Както всички ние виждаме по протежението на бул. Левски има множество сгради с РЗП над 3000 кв. м. След консултации с екперти в областта и проверка на фактите установихме, че твърдението „зона максималната разрешена разгъната застроена площ (РЗП) е под 3 000 кв. м.“ е подвеждащо и несъществуващо твърдение, което не се отнася за кв. БРИЗ. В района действат индивидуални ПУП и общ ПУП според, според, според които се определя възможностите за строителство. Подвеждаща е информацията, която община Варна дава с наименованието ЗОНА, като оставя впечатление в гражданите за действие на правилото в целият крартал. Във връзка с постъпилата информащия от медия Нова Варна ще подготвим питане по ЗДОИ за всички постъпили инвесттициони предложения и техните параметри в района на кв. Бриз и кв. Чайка.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Предстои масово спиране на тока във Варна и областта

На 09.07.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 12 минути

Без работа остават 160 души от едно от най-големите предприятия в България

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", заяви изпълнителният…

преди 16 минути

18-годишна падна от движещ се автобус с отворена врата край морето

Полска туристка е паднала от автобус в курортния комплекс "Слънчев бряг", движел се с отворени…

преди 32 минути

Изтичане на газ в Шумен вдигна на крак пожарната

В обедните часове в неделя бил приет сигнал за мирис на газ във вход на…

преди 45 минути

Пешеходка е с опасност за живота след катастрофа във варненско село

В събота, около 20:00 часа, в с. Градинарово е възникнал пътен инцидент. Според първоначалните данни,…

преди 50 минути

Варненец е с опасност за живота след инцидент до община Варна

В неделя се е случило друго ПТП, при което велосипедист е самокатастрофирал и е настанен…

преди един час