in

Историческа загуба за партията на Риши Сунак: Киър Стармър го сменя като премиер на Великобритания

Колаж: "Нова Варна"

Лейбъристът Киър Стармър ще стане министър-председател на Обединеното кралство. Това се случва след историческата загуба на партията на Риши Сунак.

Сър Киър Стармър е на път да стане първият лейбъристки министър-председател на Обединеното кралство от 2010 г. след убедителната победа на неговата партия на общите избори.

Лейбъристите се завръщат на власт с огромно парламентарно мнозинство от 174 след срив в подкрепата за консерваторите, предава Би Би Си.

Сър Киър ще бъде официално назначен от краля в Бъкингамския дворец по-късно, заменяйки Риши Сунак, и ще направи първата си реч на Даунинг стрийт.

Г-н Сунак се зарече да остане лидер на партията си, докато не бъдат сключени официални договорености за избора на неговия наследник.

Въпреки че увеличи своя дял от националните гласове само с около 2%, партията спечели 412 места, като само две места все още не са обявени, постигайки резултат малко по-малко от историческото мнозинство от 179, спечелено от Тони Блеър през 1997 г.

Сър Кеир води предпазлива кампания, в която лейбъристите направиха много малко нови политически обещания, но успяха до голяма степен да запазят голямата преднина в социологическите проучвания.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/