Категории: Варна

Камарата на архитектите във Варна: Има забавяне на ПУП средно 3,5 пъти спрямо предходен период, но това не пречи на градоустройството

Реклама

В медия „Нова Варна“ постъпиха множество сигнали от строители, които съобщават за забавено придвижване на ПУП-ове в община Варна. За да разберем доколко сериозен е проблемът и защо масово има такива сигнали, от медия „Нова Варна“ се свързахме с архитект Марин Велчев, който е председател на Регионална колегия – Варна на Камарата на архитектите в България (КАБ). 

– Г-н Велчев, според Вас има ли забавяне на работата на гилдията поради непридвижване на документация от страна на общината?

Аз написах едно писмо до колегите от Регионална колегия – Варна, които са около 500 архитекти в град Варна. Статистика за първото 6-месечие, спрямо миналата година по същото време, как се движат преписките. Говоря с данни. До 10-и юни беше последната одобрена заповед за одобрение на ПУП-ПРЗ №70. До 6-и юни от началото на годината бяха общо на брой 70 заповеди. Това може да се види в сайта на Община Варна. Миналата година по същото време, за първото 6-месечие, общият брой е бил 240. Така че има забавяне с 3,5 пъти. С толкова горе-долу се движат назад преписките за изминал период 2023 г. Първата заповед, реално, беше издадена на 22 март 2024 г. Само ще вметна в разговора, че такива забавяния е имало и в предната администрация на кмета Портних. В момента в общината в дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ има такива преписки. Не мога да кажа конкретно дали има някои с предимство или не. Но има такова забавяне.

Смяната на администрацията е във високите етажи. Иначе вътре в самата дирекция няма никакви промени. Пак са същите хора, същите администратори – колеги със същия опит. Нямаме промяна в закона и наредбите относно одобряване на ПУП-ПРЗ. Просто нещата се случват по-бавно. В предната администрация пак ги е имало тези забавяния, но не са били в това количество. Всички колеги и целият строителен бранш имат високи очаквания за нещата, които трябва да се случват в нашия град. Съгласете се, че тези очаквания бяха заложени в предизборните обещания и просто всички са нетърпеливи. На всички е ясно, че нещата ще се случват въпреки всичко и според мен администрацията ще успее да се справи с тези забавяния. Имаме добра комуникация с ръководните органи в Дирекция АГУП, зам.-кмет по строителството и председател на Общински съвет. Всички те ни търсят за важните неща, които трябва да се случват в гр. Варна и искат нашето мнение. Усилията трябва да са общи, но и администрацията трябва да изпълнява ангажиментите пред целия строителен бранш, които е поела. Ние сме на среща и не сме отказали съвети на никой. Каузата за добрия облик на гр. Варна е обща цел на администрация – архитекти и строители!

– Във връзка с това забавяне, Ще има ли според Вас сериозни проблеми пред темповете на градоустройственото развитие?

Градоустройственото развитие си е наложено. То го има като параметри по райони. По-скоро ще има проблеми в изпълнението на поети строителни ангажименти. Например, ако разсъждавам като строител, ако имам някакви договорни отношения с някой и го обезщетявам, за да му изпълня обезщетението по договор, трябва да настаня собственика, примерно под наем. Затова тези срокове провалят инвестиционните намерения. От гледна точка на това, че се удължават сроковете и влизаш в непредвидени разходи, които не си планувал.

Това са по-скоро проблемите. А иначе градоустройствените – те вече са заложени. Те са фиксирани. Всичко се изпълнява по Общия устройствен план. Параметри вече си ги има.

В момента се правят работни групи. От Общинския съвет има инициативи. Целта е да се направи изменение на Общия устройствен план, там където се налага. Там Камарата ще участва като браншова организация.

Заповеди за одобряване на ПУП – юни 2023 – юни 2024

Кадър: Сайт на Община – Варна
Кадър: Сайт на Община – Варна

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

34-годишна от Добрич намушка съседката си с кухненски нож в гърба

Съдът в Добрич уважи като основателно искането на Районната прокуратура и задържа под стража жена,…

преди 5 минути

Шест деца са приети спешно в болница: Яли са бисквити с канабис

Стана ясно, че шест деца са приети в плевенска болница. Те са консумирали бисквити с…

преди 29 минути

Пеевски събра областни председатели на ДПС

В София се проведе среща с областни управители на ДПС. „Колегите ще се представят от…

преди 49 минути

Син уби 88-годишната си майка

По искане на Окръжна прокуратура-Ямбол бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж,…

преди един час

Във Варна: Служител на водеща корабна компания присвои над 320 000 лева

Районна прокуратура – Варна внесе в съда обвинителен акт за длъжностно присвояване в размер над…

преди един час

Пропадна част от Морската градина във Варна

Община Варна предприема спешни действия за запълване на пропадането в малък участък на една от…

преди един час