in

НОИ – Варна хвана измами с пенсии

Снимка: "Нова Варна"

След проверки на НОИ Варна са установени много измами със средства от бюджета на общественото осигуряване. Ето и част от тях, за които е съобщено в бюлетина на НОИ

Българи, които са подали документи за отпускане на пенсия, по време на сключването на трудовия договор и през периода, за който са подавани за тях данни за осигурителен стаж и доход, са се намирали в чужбина и не са упражнявали реално трудова дейност в съответното дружество в България.

Това са установили проверки на НОИ Варна. Част от тези хора са „наети“ като хигиенист и общ работник, а начисляваното им възнаграждение е изплащано на упълномощено лице. Това са само част от измамите със средства от бюджета на общественото осигуряване, пише в бюлетина на Националния осигурителен институт.

При друг случай са издавани документи от осигурители, в които се посочват некоректни данни за условия на труд и са предлагани неоснователно зачитане на стаж от първа или втора категория, вписвани са периоди, за които няма данни в първични документи и във ведомостите за заплати, че лицата са работили.

Констатирани са случаи, при които след установена липса на ведомости в правоприемници на осигурители, се издават удостоверения от бивши служители.

Установени са и лица, регистрирани като земеделски производители, които са извън страната и „дистанционно“ обработват земеделски земи, които в повечето случаи са „синори“ или са отдадени за обработка към земеделски кооперации. Засаждат се земеделски култури през зимата и се реализира продукция в количество, което не задоволява дори минимално потребление за двучленно семейство.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/