Категории: Любопитно

В Сингапур се въведе консумация на насекоми

Реклама

Храната на бъдещето вече е тук. Насекомите бавно, но сигурно се превръщат в част от световното меню. 

Държавната агенция по храните на Сингапур одобри 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната от 8 юли, съобщи „Си Ен Ен“.

„С незабавно влизане в сила ще се позволи вноса на насекоми и продукти от насекоми, принадлежащи към видове, за които е оценено, че представляват ниска регулаторна загриженост“, се казва в съобщението на агенцията.

Одобрените насекоми включват скакалци, червеи и няколко вида бръмбари. „Тези насекоми могат да се консумират от човека или да се използват като храна за селскостопански животни“, каза агенцията, добавяйки, че насекомите не могат да бъдат „събрани от дивата природа“.

„Необходими са документални доказателства, за да се покаже, че насекомите се отглеждат в помещения, регулирани от компетентния орган“.

Изследователите са регистрирали повече от 2100 ядливи вида насекоми, много от коитосъдържат важни витамини и минерали и служат като устойчив източник на високо съдържание на протеини за разлика от добитъка, произвеждащ метан.

„Насекомите са пренебрегван източник на протеини и начин за борба с изменението на климата“, според доклад от 2022 г. на Световния икономически форум. „Нашата консумация на животински протеин е източникът на парникови газове и изменението на климата. Консумиращите насекоми могат да компенсират изменението на климата по много начини“, казаха изследователите.

Такос от скакалец се сервира като популярен деликатес в някои части на Мексико. Мравки, щурци и дори тарантули обикновено се ядат в други страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Камбоджа.

Живите насекоми обикновено се продават в Сингапур като храна за домашни любимци като пойни птици и влечуги, но те могат да бъдат нова и вълнуваща опция за хората, които са склонни да опитат нещо ново. Местни готвачи, ресторанти и компании за храни и напитки експериментират с различни начини за безопасно сервиране на насекоми в някои ястия.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 8 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 8 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 8 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 9 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 9 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 9 часа