Категории: Свят

Важно за всички, които ще пътуват из Европа: Това са летищата, на които има и ще има стачки

Реклама

Това е много важна информация за вас, ако ще летите, вижте обявите за стачки, за да не останете разочаровани

Трудно е да работиш в авиационната индустрия. Недостиг на персонал и огромни нива на безредици, много работници в авиокомпаниите и летищата са изправени пред дълги, стресиращи часове и лоши условия на труд. И благодарение на кризата с разходите за живот и намаляването на заплатите в ерата на пандемията, много от тях правят всичко това и за по-ниски заплати.От тази гледна точка не е чудно, че толкова много служители на летищата и авиокомпаниите стачкуват. От Италия и Белгия до Гърция и Франция, летищата в цяла Европа са свидетели на хиляди забавени и отменени полети поради стачни действия, пише Time out, предава БТВ.

Четири големи профсъюза на летищни работници (CGT, CFDT, FO и UNSA) току-що обявиха стачни действия на двете големи парижки летища, Роаси-Шарл де Гол и Орли, за сряда, 17 юли. Само 10 дни преди началото на Олимпийските игри, работниците призовават за по-добри условия на труд и олимпийски бонуси да бъдат дадени на всички, а не само за определен персонал.

Все още не е ясно до каква степен това ще се отрази на полетите, но се смята, че чекирането и събирането на багаж ще бъдат засегнати от закъснения.

Служители по сигурността стачкуват на летище Гетуик

В опит да си осигурят „справедливо заплащане“ служителите по сигурността планират стачки на 12, 13, 14, 19, 20 и 21 юли. Това вероятно ще означава значителни закъснения за пътниците, но не се очаква отмяна.

Вода за 5 евро на Летище София: Защо цената ѝ се изравнява с тази на бирата?
След като пътниците преминат през охраната, те на практика са в плен на наличните опции за храна и напитки

Авиодиспечерите стачкуват на турското летище в Анталия, причинявайки значителни закъснения на полети. Около половината от всички заминавания и кацания са засегнати. Очаква се стачките да продължат до неделя, 14 юли.

Пилоти стачкуват в Ирландия

Пилотите на Aer Lingus започнаха безсрочна стачка „work-to-rule“, което означава, че няма да работят извън зададените часове или да приемат промени в графика. Това започна на 26 юни и до 7 юли са отменени около 400 полета. Най-добре е да проверите състоянието на полета си, преди да тръгнете за летището.Какво се случва, ако вашата авиокомпания стачкува?

Ако стачкуващият персонал доведе до забавяне или отмяна на вашия полет, авиокомпанията обикновено е длъжна да ви помогне и/или да предостави компенсация. Това обаче често зависи от условията на превоз на вашата авиокомпания, както и от степента на вашата застраховка за пътуване. И двете трябва да бъдат лесно достъпни на уебсайта на вашата авиокомпания или застраховател.

Въпреки това, ако резервирате полета си, като вече знаете, че предстои стачка (т.е. вече е обявена от синдиката), е изключително малко вероятно да получите обезщетение. Преди да резервирате, не забравяйте да проверите за дати на стачка не само в планираната авиокомпания, но и на летищата за заминаване и пристигане.

Разбира се, струва си да се има предвид, че заплахата от стачка е точно това: заплаха. Стачките се използват предимно като разменна монета в преговорите между синдикатите и работодателите, така че винаги има шанс и двете страни да постигнат споразумение, преди да се случи стачка.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 4 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 4 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 4 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа