in

Как да си приготвим миди вкъщи

снимка: Facebook

Мидите са деликатес, който присъства на масата на много хора през летните месеци, а и не само тогава. но как да си ги приготвим най-вкусно. 

Ако мидите са почистени предварително, няма нищо сложно в консумацията им – те трябва просто да се хапнат на една хапка. Много по-сложно е, когато мидите се предлагат в черупките си, които са съвсем леко отворени, предава gotvach.bg.

За да се справите с това предизвикателство, би трябвало да са ви сервирали специални инструменти за консумация на затворени миди – щипци и специална вилица за стриди и миди.

Щипките се хващат с лявата ръка и с тяхна помощ мидата се захваща, като остава в чинията. Тогава действате с вилицата, с помощта на която от черупката се вади мидата.

Допуска се консумацията на мидата направо от отворената й черупка, долната част на която се използва като лъжица. Тогава мидата се полива със сос, черупката се поднася към устата и внимателно се изсмуква.

Празните черупки се натрупват в специално предназначена за целта чиния или купа. Важното е по време на хранене да избягвате резки движения, за да не се изцапате със соса от мидите и да не уцелите с мида някой от съседите ви по маса.

Когато се сервират миди в черупки, на масата трябва да има купички с чиста вода и парченца лимони, които плуват във водата. Във водата потапяте връхчетата на пръстите си и след това избърсвате ръцете със салфетка.

Ако самите вие готвите миди с черупки, достатъчно е да ги пуснете в топла вода и черупките ще се отворят сами от топлината. Не подлагайте мидите на дълга термична обработка, защото губят вкуса си.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/