Категории: Варна

Последна информация за двата големи пожара във Варна: Отвориха ли АМ „Хемус“?

Реклама

Днес във Варна се проведе брифинг във връзка с големите пожари, лумнали на територията на града вчера. По информация от старши комисар Тихомир Тотев – директор на Областната дирекция за противопожарна безопасност и защита на населението във Варна, двата големи пожара – на магистрала „Хемус“ до село Слънчево и в район „Владислав Варненчик“, са овладени с добра координация на екипите на пожарната, със съдействието на Военноморските сили, Областна управа и Общината. 

41 сигнала за възникнали в различна степен пожари са постъпили само вчера /14 юли 2024/  в РД ПБЗН – Варна. Тази сутрин АМ „Хемус“ е била обследвана за щети и е била отворена за движение в 8,30 часа, след като е била разчистена от падналите дървета. Няма щети по пътното платно на магистралата или повредена мантинела, съобщи комисар Тотев.

„На двете места работихме с взаимодействие с Държавното горско стопанство, които ни предоставиха два специализирани автомобила и осем човека личен състав“, заяви Тихомир Тотев.

По негова информация в момента в региона има 7 огнища на пожари, където има екипи на дирекцията.

В момента магистрала „Хемус“ е отворена, а пожарникарите изгасят дънери и храсти, останали във вътрешността на засегнатия от огъня участък.

Благодарение на добрата координация между различните звена пожарите, разразили се във Варна вчера, са били локализирани във вечерните часове.

„Останаха доста огнища вътре, които вятърът разпалваше на места, където не можехме да вкараме техника. Затова тогава взехме решението магистралата да остане затворена през нощта“, допълни старши комисар Тихомир Тотев.

Във „Владиславово“ към този час огнеборците доизгасят на ръка, тъй като в района не може да стигне специализирана техника.

В справянето със стихията са участвали и много доброволци. Директорът на варненската пожарна приветства тяхното желание да помогнат в потушаването на огъня, но подчерта, че е притеснително, когато те са с необходимото оборудване.

Още за щетите от пожара на територията на община Аксаково:

Унищожена е 50 дка иглолистна гора, 10 000 дка широколистна гора, 50 бали с фураж, 6 леки автомобила, 2 от които са били в складова база в с.Слънчево, фургони, една паянтова постройка, два лекотоварни и товарни МПС.

Предполагаемите причини за възникналите пожари са небрежност при боравене с открит огън.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 7 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 7 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 7 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 7 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 7 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 8 часа