Категории: Варна

Проучват могилен некропол край Варна: Първите индоевропейци са живели във Варненско преди 5000 години

Реклама

Проучването се извършва в района на варненското село Ветрино. Могилният некропол е от ранната бронзова епоха, обяснява доц. д-р Стефан Александров. Според него всяка могила е за отделен род, но за да се докаже това са необходими ДНК-анализи.

Археолози проучват първите индоевропейци, живели по нашите земи, при спасителни разкопки в района на Ветрино, Варненска област. За БТА научният им ръководител доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН посочи, че проучваният могилен некропол е от ранната бронзова епоха – края на 4-о – 3-о хилядолетие пр. Хр.

Ветрино е известно в средите на учените, тъй като в района има повече от 100 такива некропола, допълни Александров. По думите му през тази година ще бъдат проучени две могили – настоящата и още една през следващия месец.

В тази могила учените са проучили 15 структури, от които 12 гробни. Трите са свързани с друг тип съоръжения, ползвани при действия, които се вършат преди, по време или след погребението. 11 от гробовете са от ранната бронзова епоха, допълни Александров и уточни, че последният вероятно е от 4 – 6 век след Христа.

Не знаем почти нищо за тези хора, те са живели тук преди 5 хиляди години и са нямали писменост, каза Александров. Според него е твърде вероятно всяка могила да е за отделен род. За да се докаже обаче тази теория, са нужни ДНК-анализи на намерените останки. По думите на Александров това предстои да се случи, като ученият изрази увереност, че средства могат да бъдат намерени.

Направените досега разкопки показват, че в могилата има един централен гроб, около който са наредени останалите във вид на дъга. Твърде вероятно е в него да е бил полаган родоначалникът. Посуда в гробовете се намира изключително рядко, каза още Александров. В централния обаче учените са намерели две сребърни висулки, което според научния ръководител на обекта подсказва, че човекът е имал висок социален статус приживе.

Всъщност, в момента проучваме първите индоевропейци, хората, които поставят началото на индоевропеизацията на Югоизточна Европа и не само на нея, допълни Александров. По думите му успоредно с археологическите проучвания през тази година ще бъдат направени и други интердисциплинарни анализи, които ще дадат възможност чрез методите на различни науки да бъдат изследвани по-точно погребалните практики.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Рекордно поскъпна един от най-търсените зеленчуци на пазара

Есента е сезон на изобилието, когато се приготвя зимнина. Както стана ясно, в Северозападна България това…

преди 33 минути

Външно министерство отправи призив към българите

Министерството на външните ни работи (МВнР) призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската…

преди 44 минути

Маймуни спасиха 6-годишно дете от изнасилвач

Стана ясно, че в Индия група маймуни нападнаха мъж, който се опита да изнасили 6-годишно…

преди 58 минути

Екстремно време удря България до часове

За 29.09.2024 г. НИМХ издава предупреждение от първа и втора степен за значителни валежи с…

преди един час

Важно за всички шофьори, пътуващи по магистрала „Хемус“

От 30 септември /понеделник/, около 11 ч., ще се ограничи движението в тръбата в посока…

преди един час

Ето какво ще бъде времето по Черноморието в събота

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), днес (28 септември, събота) времето…

преди 3 часа