Категории: Варна

ВиК – Варна отправи призив към варненци: Има ли недостиг на вода?

Реклама

„Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД призовава населението на Варненска област да използва разумно и само по предназначение питейната вода. Това съобщават за медия „Нова Варна от „ВиК – Варна“.

Поради трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци има значителен спад в нивото на подпочвените води, които захранват водоизточниците в голяма част от населените места в областта. „ВиК – Варна“ водоснабдява голяма част от общините Аксаково, Аврен, Дългопол, частично Провадия и Суворово, от подземни води, чрез каптажи, дренажи и шахтови кладенци, които генерират вода от плитки водоносни хоризонти и са в пряка зависимост от повърхностните води и валежи. Затова, при липса на вода на повърхността, при по-продължително засушаване, на каквото сме свидетели в последните години, нивата на подземните източници също спадат.

Недостигът на вода в тези водоизточници, които са 320 на територията на областта, е основна причина за намаленото водоподаване, главно през летния сезон. За да се ограничи ефектът от този недостиг, дружеството призовава за разумно и рационално използване на наличните водни ресурси – основно за питейно-битови нужди, а не за поливане, миене на лични автомобили, пълнене на басейни и пр. дейности, които могат да се извършват с непитейна вода.

Бързата урбанизация и повишаването на глобалните температури правят достъпа до природни водоизточници все по-труден. Днес ¼ от света живеят в райони на силен воден стрес. България и в частност Варна и областта, са богати на водни източници, но те не са неизчерпаеми. За ефективното им използване и набелязването на мерки за оптимизиране на организацията на водоползване от населението в общините от Варненска област предстои тематична среща между ръководството на „ВиК – Варна“ и кметовете от областта.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 5 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 6 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 6 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 6 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 6 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 7 часа