Категории: Свят

Гърция е една от топ дестинациите през лятото: Но къде отиват да почиват самите гърци?

Реклама

Въпреки че Гърция е в челната десетка на списъка с най-атрактивните туристически дестинации и страните, които най-бързо се възстановиха от пандемията, изглежда че гърците предпочитат да не почиват в собствената си страна. Те напускат островите и предпочитат чужбина за почивката си.

Оказва се, че начело на избора на гърците са Италия, Германия и Франция, предава гръцкото издание Intro News.

Данните са извлечени от проучването на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE) на тема „Как пътуват гърците | Анализ на качествените характеристики на пътуванията в Гърция и чужбина“, за да разберем навиците за пътуване на гърците.

Резултатите от проучването се основават на онлайн проучване, проведено от Focus Bari от името на INSETE, проведено на две вълни в рамките на период от дванадесет месеца, с извадка от 35 000+ души на възраст 16-64 години, жители на Гърция.

Чужди дестинации

Пътуващите предпочитат да посещават различни страни в чужбина. Най-популярните дестинации са Италия, която събира най-висок процент на предпочитания – 17%. Следват Германия с 11% и Франция с 9%. После следват България с 8% и съответно Турция, Кипър и Обединеното кралство с по 7%.

Испания привлича 6% от пътуващите, докато Холандия и Австрия имат съответно 5%. Следваща е Полша с 3%. САЩ и Чехия имат по-ниски ставки съответно от 2%. И накрая, Египет и Русия са най-малко популярните дестинации със ставки от 1% съответно.

Тези резултати показват, че европейските дестинации са особено популярни сред пътуващите. Италия, Германия и Франция са най-добрият избор, вероятно заради богатото културно наследство, история и атракции, които предлагат.

България и Турция също привличат много посетители, вероятно поради географска близост и икономически оферти.

Какви транспортни средства избират туристите?

Начинът на пътуване се различава значително между вътрешните и международните пътувания. В първите наземните средства доминират със 74% (от които 80% с кола, 14% с автобус, 3% с влак и т.н.), следвани от морето (16%) и само 10% от пътуванията се извършват със самолет.

В същото време самолетът доминира при чуждестранните пътувания със 72%, следван от сухопътни превози с 23% (56% кола, 26% автобус, 7% влак, 8% мотоциклет), докато само 5% от пътуванията са направени по море.

Основният източник на информация е интернет (65% за международни пътувания и 57% за вътрешни пътувания), следван от информация от познати и приятели (36% и 31%).

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 14 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 14 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 14 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 15 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 15 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 15 часа