Категории: България

Има топлинен купол над Балканите

Реклама

Заради това явление температурите в региона са с 10 градуса над обичайните за сезона. Горещата вълна започна още в началото на месец юли. Жегата ще продължи още, като дори на места водата в Средиземноморския регион достига до 30 градуса.

Балканите са под влиянието на топлинен купол, който повиши температурите с 10 градуса над обичайните за сезона, сочат данните на метеорологичния уебсайт Severe Weather Europe.

Големи части от Европа, особено Балканите, са подложени на продължителна гореща вълна, която започна още в началото на юли. Очаква се жегата да продължи още две седмици.

Историческите горещи вълни с температури, надвишаващи прага от 40 градуса дневно, са най-интензивни на Балканския полуостров и в Източна Европа. Моретата в Средиземноморския регион също стават горещи, като на места водата достига 30 градуса.

Според прогнозите на глобалните метеорологични модели температурите през целия юли ще останат много над средните за Южна и Източна Европа. Най-големите аномалии отново се прогнозират за Балканския полуостров.

Това е първата значителна гореща вълна през лятото на 2024 г. На Балканите горещини над 40 градуса бяха отчетени в Румъния, Сърбия, Албания, България, Босна, Северна Македония и Гърция. Исторически стойности бяха отчетени в Сърбия, където минималната температура в събота беше удивителните 30,6 градуса по Целзий, а в неделя – 31,2 градуса.

Високи нощни температури бяха засечени също в околните страни като Хърватия, Босна, Румъния и Северна Македония. Гърция също отбеляза, че минималната температура не пада под 30 градуса на някои станции през уикенда.

Всичко това е благодарение на топлинен купол, който се е установил трайно над Средиземноморския регион и Източна Европа.

Какво е топлинен купол?

Топлинните куполи са метеорологичен феномен свързан с екстремна жега. При него горещият въздух се натрупва в атмосферата и действа като капачка върху Земята, спирайки охлаждането на въздуха. Това обикновено се случва в необичайно дълги периоди от време.

Обикновено топлинният купол е основен за честите вече екстремно дълги жеги, на които е подложена Европа. Явлението се среща най-често през летните месеци, но понякога и през есента.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Мъгла и облаци сутринта и слънце през деня

От НИМХ прогнозират, че времето днес (25 септември) ще бъде предимно слънчево. Очакват се максимални…

преди един час

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 15 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 15 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 15 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 16 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 16 часа