Категории: Варна

Важно за пътуващите за Варна през АМ „Хемус“

Реклама

В петък (19 юли) се пуска движението в тръбите за Варна на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за медия „Нова Варна“.

Утре – 19 юли, около обяд ще бъде пуснато движението в тръбите за Варна на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ и ще се осъществява без ограничения за всички видове превозни средства. Скоростта на движение в съоръженията ще бъде до 80 км/ч.

Основният ремонт на двата тунела в тръбите за София ще продължи през есента. Тогава в тръбите за Варна ще бъдат довършени някои дейности, свързани с вентилационната система, електрозахранването, адаптивното осветление, светофари, управляеми пътни знаци, видеонаблюдение и т. н.

Снимка: АПИ

Временното преустановяване на строителните работи сега е за да се улесни пътуването през летния сезон и да не се затруднява пътуването. Прогнозният срок за окончателното завършване на основния ремонт на двата тунела е лятото на 2025 г. Строително-монтажните работи започнаха през ноември миналата година. „Топли дол“ е в експлоатация от 1985 г., а „Правешки ханове“ от края на 90-те години на миналия век и досега не са основно ремонтирани.

Тунел „Топли дол“ е при 39-ти км на автомагистралата. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението включва изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, облицовка и тротоарни блокове. Извършва се реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността има две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ремонтираната тръба е с асфалтобетонова настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Ремонтът се изпълнява от „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС и средствата са от бюджета на АПИ.

Снимка: АПИ

Тунел „Правешки ханове“ е при 54-ти км на АМ „Хемус“ и е на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Основно се ремонтират 7-те напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др. Ремонтът се изпълнява от „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД. Договорът е за 47 756 186,84 лв. с ДДС и средствата са осигурени от бюджета на АПИ.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 8 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 8 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 8 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 8 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 8 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 9 часа