in

Важно за шофьорите: ЕС променя правила още през юли

Снимка: Pixabay

ЕС промени правилата за автомобилните гуми. С новите регулации се удължава животът им и едновременно с това се гарантира сигурност и по-висока устойчивост спрямо околната среда. С новия регламент се позволява шофьорите да сменят износени гуми по-рядко.

Според прочуване на компания, която е световен производител и лидер в бранша, 50% от автомобилните гуми се сменят преди да достигнат остатъчна дълбочина на протектора от 3 мм. Новото решение на ЕС подкрепя идеята, че висококачествена, но износена гума, не е нужно да се сменя толкова често, предава бТВ.

Актуализираният регламент е с фокус върху характеристиките на износените гуми, а не само тези на новите модели. Той въвежда тест за спиране на мокра настилка, който оценява разстоянието, необходимо за намаляване на скоростта от 80 до 20 км/ч.

Този тест обикновено се прилага за нови автомобилни гуми, но сега може да се използва и като оценка за безопасността на износени гуми до законовата граница за износване от 1,6 мм дълбочина на протектора.

400 милиона автомобилни гуми се сменят преждевременно всяка година.

Новият регламент би спестил много – и на потребителите, и на производителите, и на планетата. Той може да доведе до намаляване на търсенето на гуми със 128 единици годишно. Това отговаря на намаление на въглеродните емисии с около 6,6 милиона тона.

Новият регламент влиза в сила още през юли.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/