in

Георги Костов: Кметът да каже за всички райони ли спира изграждането на „Зелена зона“. Защо твърди едно, а администрацията отказва информация? (ДОКУМЕНТИ)

Колаж: Нова Варна

Общинската администрация бламира изказването на кмета на Варна за спиране на проект „Зелена зона“, като го нарича неофициален документ и отказа достъп до информация.

Коментар на автора:  В публикацията ще видите фактически изложена документалната страна на казуса с проект „Зелена зона“. Искам ясно да разгранича личното си професионално мнение от документите по казуса. 

Да започна с това, че няма да обжалвам решението на общината, защото то само по себе си е достатъчно информативно и обиждащо цялото ни общество. В случая обществените мотиви и информацията, засягаща гражданите е много по-важна от правните мотиви за отказ. Писмото показва ясното чиновническо говорене към жителите на Варна. Отделно от това, моето лично тълкуване на решението е, че администрацията не счита, че думите на кмета са значими относно бъдещото развитие на проекта или „това, което казва кметъта не е официален документ“. Аз лично смятам, че кметът е имал добри намерения и посочените текстове се отнасят за кв. „Чайка“, но фактически погледнато не е така.  Сам по себе си проект „Зелена зона“ не е самоинициатива на община Варна, а е част от европейските мерки за изтласкване на трафика в големите градове. Неговото въвеждане като цяло има задължителен характер.  Мълчанието и липсата на отговор злепоставят все повече, както кмета, така и цялата община. Даже и да има допусната грешка в комуникацията излезте и я уточнете. 

Проверка на фактите:

Във връзка с официален документ на 02.07.2024 г. от пресцентъра на община Варна, в който се твърди, че изграждането на проект „Зелена зона“ се спира, е изготвено официално питане от страна на административния ръководител на медията Георги Костов.

Документ на община Варна:

Снимка: Съобщение община Варна

Питането съдържа следните два въпроса:

  1. Отправеното от Вас обръщение за кои части на проект „Зелена зона“ се отнася?
  2. Едновременно или поетапно ще бъде пуснат проектът „Зелена зона“?

Документ с питане:

Питане: Нова Варна

Решението показва, че администрацията или не желае да отговори на този въпрос или няма отговор. Дали има разминаване с позицията на кмета или той има в предвид, че „Зелената зона“ се спира само за кв. „Чайка“ след протестите?

Ще се въвежда ли поетапно според проекта, който пак според община Варна, не съществува като документ от информацията, дадена в отговора. Дали проектът за графика за въвеждане е изменен? Въпросите са много, но отново община Варна явно не счита, че е нужно да информира обществото според отправените им въпроси, а само каквото е редно според тях.

Ето и отговора на администрацията и нейните юридически мотиви за тези важни обществени задачи пред гр. Варна:

Документ: Община Варна

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.