Категории: България

На всеки 20 минути сигнал за пожар: Министър Стоянов с последни данни за ситуацията в страната

Реклама

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че на всеки 20 минути постъпват сигнали за пожари на територията на страната. По негови думи първостепенна задача остава опазването на живота и здравето на жителите на засегнатите населени места, а и на служителите на терен. Той заяви и това, че към момента няма пряка опасност за населени места

„Към момента ситуацията в село Крайново е овладяна. През вчерашния ден населеното място беше обградено от пламъци в резултат на високите температури и рязката смяна на посоката на вятъра. Работихме на три фронта на територията на селата Крайново, Воден и Шарково. Един от пожарите тръгна към Голям Дервент, имаме готовност и там със сили и техника. Благодарение на усилията ни няма жертви и пострадали хора“, това информира министърът на вътрешните работи, който бе в Ямболско, където през изминалия ден пожарната обстановка беше най-тежка. В село Крайново бяха засегнати около 10 къщи, като половината са периодично обитаеми. Към момента хората са в населеното място, няма проблем нито в селото, нито покрай него.

Вътрешният министър даде подробности за направената разстановка на всички сили и средства: „Колегите от всичките институции на терен работиха и през нощта. Днес продължаваме действия по гасене, като ще бъдат включени двата хеликоптера на МО и двата, предоставени от Чехия. По Механизма за гражданска защита на ЕС получихме готовност и от страна на Франция, която може да се отзове също с два хеликоптера, заявили сме и тях. Турски колеги също са на място и работят съвместно с нашите екипи Обезопасена е газкомпресорната станция, там има пожарни екипи и жандармерия. Няма опасност за хората“. Първостепенна задача остава опазването на живота и здравето на жителите на засегнатите населени места, а и на служителите на терен.

Министърът на вътрешните работи апелира за въздържане от всяване на тревога сред хората. В този смисъл за пореден път уточни, че около 70% от техниката, с която разполага ГДПБЗН, е закупена в рамките на последните не повече от 10 години. Има и множество обществени поръчки, по които текат процедури.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Морето е пълно с чернокоп. Каква е цената на пазара

На пазара в Каварна е пълно с чернокоп. Има различни големини и на различни цени.…

преди 9 минути

Как да се борим с есенната депресия

Ако забележите драстични промени в настроението си през определени периоди от годината, може да имате…

преди 32 минути

Земетресение удари Централна Калифорния

Стана ясно, че земетресение с магнитуд 4,2 разлюля част от Централна Калифорния, съобщи Геофизичният институт…

преди 35 минути

Открито ли е тялото на Хасан Насрала

Тялото на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала е било открито на мястото…

преди един час

Полицията залови десетки пияни и дрогирани зад волана

14 172 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди един час

Край с повишението на температурите в цялата страна

Наблюдаваме рязката промяна на времето през целия ден! От последните измервания на НИМХ може да…

преди 2 часа