Категории: България

Подробности за ужаса в Стара планина, при който баща и дъщеря загинаха, ударени от мълния

Реклама

Припомняме, че мълния удари баща и двете му деца в Стара планина. 13-годишно момче е оцеляло, но е в шок. Днес се очаква лекарите от пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ да дадат повече информация за състоянието му. За съжаление сестричката му и баща му загинаха при инцидента.

В понеделник вечер 13-годишното момче беше транспортирано в лечебното заведение. То е прието контактно, но в състояние на силен шок. По него няма видими белези от охлузвания или изгаряния, съобщиха за Нова телевизия от болницата.

Именно момчето е подало сигнал около 13:30 часа, че баща му и сестричката му са ударени от мълния. Военен хеликоптер беше вдигнат от авиобаза Крумово, стигнал е до билото на Стара планина, но мъжът и детето вече са били починали.

Детето е без видими наранявания, а прегледите в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ са установили, че здравословно мълнията няма отражение върху него. По информация на Планинската спасителна служба, момчето, неговата по-малка сестра и баща му са се хванали за метално въже, монтирано в помощ на туристите, изкачващи връх Купен.

Телата на жертвите са транспортирани от хеликоптера до Карлово, а момчето е закарано с линейка до Пловдив. Към момента е ясно, че бащата с децата е бил на разходка в планината, когато времето се влошава и мълния ги удря в близост до връх Жълтец.

Според Христо Сливков от ПСС-Троян бащата и децата имат опит с преходи в планината. „Това е жестока трагедия. Когато има пострадали деца е особено болезнено. Имало е буря във високата част на Стара планина. Връх Купена е най-алпийският там. И от двете му страни пътеката е с откатерване“, обясни той.

По думите му и от двете страни на върха има метален парапет – за безопасност на туристите. „Маршрутът изисква движение на „четири крака“ – с опора с ръце. Има метално въже, което да помага на преминаващите. В този случай жертвите не са били в непосредствена близост до него. Добре бяха облечени, с големи раници. Хеликоптерът тръгна веднага, щом времето позволяваше. Медицинският хеликоптер беше възпрепятстван, иначе можеше и той да се намеси“, каза още Сливков.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 10 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 11 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 11 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 12 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 12 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 12 часа