in

Смъртоносен вирус в Индия: Властите бият тревога. Какви са симптомите?

Колаж: "Нова Варна"

Здравните власти в Индия бият тревога заради смъртоносен вирус. Стана ясно, че в индийския щат Керала 14-годишно момче е починало от вируса Нипа. Министърът на здравеопазването в Индия обяви, че други 60 души са идентифицирани като такива с висок риск от заразяване със заболяването.

Министърът на здравеопазването на Керала Вийна Джордж каза, че момчето е от град Пандикад и че тези, които са влезли в контакт с него, са изолирани и тествани, предава Би Би Си.

Хората в района са помолени да вземат предпазни мерки като носене на маски на обществени места и въздържане от посещение на хора в болница.

Какво представлява вирусът Нипа?

Инфекцията с вируса Нипа е „зооноза“, предавана от животни като прасета и плодови прилепи на хора, според Световната здравна организация (СЗО).

СЗО определи вируса като приоритетен патоген поради потенциала му да предизвика епидемия.

Какви са симптомите на вируса Нипа?

Първоначалните симптоми могат да включват:

  • Треска
  • Главоболие
  • Болка в мускулите
  • повръщане
  • Възпалено гърло

При някои хора това може да бъде последвано от:

  • Замаяност и/или сънливост
  • И/или променено съзнание
  • И/или променен остър енцефалит
  • И/или атипична пневмония
  • И/или други тежки респираторни проблеми

Колко смъртоносен е?

Хората, заразени с вируса, понякога не показват забележими симптоми, докато други показват признаци на остри респираторни проблеми. В тежки случаи инфекцията с Нипа може да доведе до фетален енцефалит – сериозно състояние, което засяга мозъка.

Смъртността сред заразените с вируса е висока, тъй като няма налични лекарства или ваксина за лечение на инфекцията. Лечението е ограничено до овладяване на симптомите и поддържащо лечение.

Как се разпространява вирусът Нипа?

Може да се предава чрез замърсена храна и чрез контакт със заразен човек.

Експертите казват, че поради загубата на местообитания, животните живеят в по-голяма близост до хората и това помага на вируса да премине от животни към хора.

Правителството на щата Керала наскоро обяви, че създава план за действие за предотвратяване на епидемия от Нипа.

Миналата година властите в щата затвориха училища и офиси, след като потвърдиха пет случая.

Къде в Индия е открит вирусът Нипа?

Според СЗО първите две огнища през 2001 г. и 2007 г. са регистрирани в източния щат Западен Бенгал.

През 2018 г. 17 души починаха при огнище в областите Кожикод и Малапурам в южния щат Керала.

Вирусът е свързан с десетки смъртни случаи в щата Керала, откакто беше съобщено за първи път там през 2018 г.

14-годишното дете почина в неделя, само ден след като беше потвърдено, че има вируса, според съобщения в индийските медии.

Твърди се, че части от Керала са най-застрашените в световен мащаб от вируса. Разследване, публикувано от Ройтерс миналата година, установи, че Керала, която е тропическа държава и е свидетел на бърза урбанизация и бърза загуба на дървета, създава „идеални условия за появата на вирус като Нипа“.

Какво представляват плодовите прилепи?

Плодовите прилепи, наричани още „мегаприлепи“, са група, която включва едни от най-големите прилепи в света. Тези бозайници, които обикновено се срещат в тропическите и субтропичните региони, са естествени гостоприемници за вируса Нипа.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/