Категории: България

Проф. Кантарджиев предупреди: На Балканите върлува щамът „Флирт”

Реклама

По думите на проф. Тодор Кантарджиев нормалният човек боледува от инфекции 5 пъти годишно, децата – 8 пъти. Експертът разкри, че сега на Балканите върлува подвариант на Омикрон, наречен „Флирт”. 

„Щамът прилича на вариантите преди пандемията. Не очаквам тежки последици“, каза в ефира на Нова Нюз проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

„Още преди няколко месеца се наблюдаваше увеличаване на случаите на COVID. Подвариантът „Флирт” е доста по-различен от опасния коронавирус, предизвикал пандемията. Сегашният не причинява тежки инфекции, преминава леко, но трябва да се спазват някои правила. Има ръст с около 15-20% на броя на заболелите и хоспитализациите, но това са главно хора с предхождащи заболявания, както и възрастни“, коментира той.

Според него сред методите за превенция са избягване на хора с инфекциозни симптоми и събирания само на открито. „При лек ветрец и влажно време рискът от заразяване е минимален. Възрастните и уязвимите на заболявания трябва да носят маска. Лимон със сода след всяко хранене при болка в гърлото – така в началото на инфекцията се унищожава огнището на вируса. Антибиотиците при всички вирусни инфекции не вършат работа. Например при херпес вирусните инфекции и сезонния грип има лекарства“, заяви Кантарджиев.

За вируса Нипа епидемиологът посочи, че е отдавна известен на науката. „Причинява тежко заболяване, обикновено много прилича на хеморагичните трески. Негов причинител са прилепите, които се хранят с плодове. В Индия върлува и вирусът Чандрипура, при който умират деца. Той е т.нар. арбовирус – причинява се след заразяване от членестоноги – като например пясъчни мухи (папатаци), може да се разпространи и чрез комари. Върлува далеч от нас и няма опасност“, посочи професорът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 22 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 26 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 32 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа