in

Ограждат скулптурата пред Обсерваторията във Варна

Снимки: Facebook/Astronomical observatory "Nicolaus Copernicus" Varna, Bulgaria

Възстановяват повредения след вандалска проява паметник на Николай Коперник, научи медия „Нова Варна“. Емблематичната скулптора ще бъде изолирана с ограда докато трае реставрацията ѝ.

Припомняме, че знаковата скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина, беше увредена при вандалска проява. Повредени бяха ръцете, глобусът и постаментът й. Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев.

Възстановителните дейности включват укрепване на увредените елементи и тяхното повторно изграждане с цимент и покриване с медни листи, както е в оригиналното изпълнение на автора.

Поради технологичното време, което е нужно за окончателното довършване на реставрацията, скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда.

Пластиката на Коперник представлява скулптурно изображение на астронома с глобус в ръка, издигната върху масивен постамент. Открита е с официална церемония през 1968 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/