Категории: България

Очаква се спад в цените на някои продукти на пазара

Реклама

Васил Симов за спада в цените на борсите: „Царевицата поевтинява, тенденцията подсказва накъде ще тръгнат цените на месото и млякото“. Според него на пазара на хлебна пшеница има понижение с около 15%.

Количествата произведена продукция тази година ще бъде рекордно при пшеницата и царевицата, а може би и при слънчогледа. Затова се очаква спад в цените на борсите. Това коментира в студиото на „Твоят ден” Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

„Има голямо предлагане, затова цената пада. Българките производители обаче имат икономически трудности, а ниската стойност не е добра за тях. Субсидиите и плащането на декар са добре регламентирани. От 2021 г. досега борсите индикират възможно най-ниски котировки, това се дължи на пазарен фактор – по-голямото количество произведена продукция“, обясни той.

Симов коментира и цените на основните стоки и суровини. „Ако количеството произведен слънчоглед намалее, може цената на олиото да се покачи. Засега не се очаква никаква промяна в сравнение с миналата година. През септември ще започне активната жътва и тогава може да има промени. Петролът е другата типична борсова стока, която задържа нивата си от миналата година. Отчитаме понижение с около 20% на цените на царевицата. В САЩ има дори 24% спад заради произведеното количество, което е значително“, заяви той.

По думите му на пазара на хлебна пшеница има понижение с около 15% спрямо миналата година. „Маслодайният слънчоглед пък са е нивата от миналата година във Франция, който е основен пазар. В Украйна стойността е по-ниска“, допълни Симов.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 34 минути

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 15 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 15 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 15 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 15 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 15 часа