Категории: България

Разказите на евакуираните от Елин Пелин: „Беше нещо ужасяващо”

Реклама

„В първия момент усетих сякаш някой затвори вратата с голяма ярост. Това разтресе прозорците. Веднага спря токът. В следващия момент вдигнах поглед и през прозореца видях гъба бежов облак, който започна да се разнася на изток. Започнах да виждам и искри в далечината”. Това си спомня от снощните взривове Цвятко, жител на Елин Пелин.

Около 18:30 часа в четвъртък избухнаха експлозии в склад за фойерверки край Гара Елин Пелин. Взривовете предизвикаха пожар. Поне двама души бяха ранени, а местните жители получиха предупреждение за незабавна евакуация от района. Какво си спомнят от кошмарната нощ хората, които са усетили ударната вълна и са станали преки свидетели на взривовете?

В ефира на „Здравей, България” Ивайло Дитовски и Цвятко, които живеят в Елин Пелин, разказаха за преживения ужас. Цвятко бил у дома по вземе на инцидента в складовете. „В първия момент усетих сякаш някой затвори вратата с голяма ярост. Това разтресе прозорците. Веднага спря токът. В следващия момент вдигнах поглед и през прозореца видях гъба бежов облак, който започна да се разнася на изток. Започнах да виждам и искри в далечината”, спомня си той. След 20-25 минути получил и известие от BG-ALERT. В момента на взрива пък Ивайло бил на около 500 м от складовете. Минавал случайно. Още при първото предупреждение от системата той се отдалечил. По думите му посоката на вятъра спасила жилищните блокове наоколо.

В първия момент помислихме, че е пътен инцидент заради тътена, който се чу. Така започва разказа си жена, която е била евакуирана от Елин Пелин, заедно със семейството си. Впоследствие видели от терасата големия облак дим, както и зарята от складовете. Грабнала децата си и тръгнали към Нови хан. Сетили се обаче, че нямат нито дрехи, нито документи, нито пари. Върнали се и в този момент къщата им се разтресла от ударна вълна. Настъпила паника, залягали по стълбите.

Нора е от Гара Елин Пелин. Къщата ѝ е на границата на отцепения от полицията периметър. „Беше нещо ужасяващо”, казва жената и добавя, че в рамките на час тя преброила поне 11 много силни взрива в началото на пожара. Тя била на площадка с децата си, когато започнали пламъците. В началото липсвала информация, споделя Нора. От ударната вълна от всички чешми в региона потекла вода. Животните избягали през нощта.

„Първо помислих, че е гръмотевица. После реших, че военните правят някакво обучение”, разказва друга жена, която живее на около 3 км от складовете. Мъжът ѝ пък помислил, че тир се е ударил в оградата им. Решили обаче да не се евакуират. Въпреки голямото разстояние, къщите около тях са с опадала мазилка и счупени прозорци.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 13 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 13 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа