Категории: Варна

Майстори на корупцията във Варна: Пътник се опита да подкупи полицейски служители

Реклама

След като водач на автомобил бе спрян за шофиране в нетрезво състояние, негов пътник се опита да подкупи полицейски служители във Варна.

Вчера, около 10 часа във варненския кв. „Аспарухово“, служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. Силната миризма на алкохол, носеща се от купето на автомобила, накарала полицаите да изпробват водача за употреба на спиртни напитки.

Тестът отчел над 2 промила алкохол, а неговия спътник, за да избегне наказание на приятеля си, извадил две банкноти от по 50 евро и се опитал да ги даде на униформените, съобщиха от пресслужбата на ОДМВР-Варна.

По случая са образувани две производства. Едното е бързо за наличие на алкохол в издишания въздух, а другото е досъдебно – за опит на подкуп на длъжностно лице.

През изминалата 2023 г. корупцията в България е достигнала нов връх за последните над две десетилетия. Мерките за противодействие не са достатъчни. Бизнесът страда.

Това са част от изводите в последния доклад за нивата на корупцията в България – „Завладяната държава: В търсене на антикорупционни резултати“, публикуван през април тази година. Той е на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и е базиран на данните от Системата за мониторинг на корупцията, създадена от ЦИД през 1998 г.

Според последните данни близо 35% от гражданите съобщават, че през 2023 г. им е бил искан подкуп, а 30% признават, че са участвали в корупционни сделки. Причините за високите нива са много и се простират от неефективните антикорупционни мерки до руското икономическо влияние.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 20 минути

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 23 минути

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 26 минути

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 3 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 3 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 3 часа