Категории: Варна

Варна не е готова да се справи при екстремна ситуация, смятат експерти: Под въпрос ли е сигурността на града?

Реклама

Днес във Варна се проведе пресконференция на членове на асоциация „Сигурност“, които са бивши служители на специалните служби. Според тях градът не е готов да се справи при екстремна ситуация

Заместник-председателят на организацията Павлин Павлов посочи, че скривалищата в града са разрушени, а за действащите, доколкото ги има, хората нямат информация, предава БТА.

Той подчерта, че градът няма действащ евакуационен план. Като проблем той отбеляза и това, че никой не работи с учениците по тези теми и при криза младите хора няма да знаят какво да правят.

Павлов коментира още, че би следвало училища, болници, медицински центрове и фирми да са наясно как да реагират в екстремна ситуация, но всъщност това не е така.

Дори да получат съобщение за евакуация, хората няма да знаят какво да правят, допълни Любомир Димитров. Според него е сериозен проблем, че от години не се правят никакви учения. Той подчерта, че Варна е голям град, има туристи и има огромен риск при криза да настъпи хаос, което допълнително ще влоши ситуацията.

Председателят на асоциацията Марин Черкезов посочи, че сигурността на града е под въпрос. Той припомни, че при катастрофа на Аспарухов мост се образуват огромни задръствания, а никой не прави места по него, където движението при нужда може да се пренасочи и да стане двупосочно в едното платно, като така ще се преодолява проблемът по най-бърз начин.

Членовете на организацията допълниха, че те, както и Съюзът на запасните офицери, са напълно готови да окажат съдействие например за обучението на училищата. Според тях проблемът е, че инициативата трябва да дойде от Общината.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 35 минути

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 37 минути

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 41 минути

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 3 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 3 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 3 часа