Категории: Свят

Лидерът на Хамас Исмаил Хания е бил убит: Обрат в хода на войната?

Реклама

Духът на Хамас не е паднал. „Ние сме уверени в победата“, това заяви представителят на Хамас Сами Абу Зухри след убийството на лидера на палестинската ислямистка групировка Исмаил Хания. 

Лидерът на Хамас Исмаил Хания беше убит в ранните сутрешни часове в Иран, съобщи палестинската въоръжена група в сряда, предизвиквайки опасения от по-широка ескалация в регион, разтърсен от войната на Израел в Газа и влошаващ се конфликт в Ливан.

Иранската революционна гвардия потвърди смъртта на Хания часове след като той присъства на церемонията по полагане на клетва за новия президент на страната и каза, че разследва.

„Това убийство от израелската окупация на брат Хания е сериозна ескалация, която има за цел да пречупи волята на Хамас“, каза високопоставеният представител на Хамас Сами Абу Зухри пред „Ройтерс“.

Той каза, че Хамас, палестинската ислямистка групировка, която управляваше Газа, ще продължи пътя, който следва, добавяйки: „Ние сме уверени в победата“.

Очаква се висшият орган по сигурността на Иран да се срещне, за да реши стратегията на Иран в отговор на смъртта на Хания, близък съюзник на Техеран, каза източник, запознат със срещата.

Кой е Исмаил Хания?
Според информацията е атакувана резиденцията на Хания в Техеран. Иран вече заяви, че разследва „покушението“ срещу Хания и скоро се очакват резултати. Исмаил Хания е лидер на палестинската групировка Хамас от 2017 година.

Бил е министър-председател на Палестинската автономия. За да осигури правителство на единството между Хамас и „Фатах“, през 2007 година подава оставка

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ обяви жълт код за валежи за Бургас: Ето къде по Черноморието вълнението на морето ще бъде 4 бала

НИМХ обяви жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас за днес…

преди 48 секунди

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 11 минути

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 2 часа

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 16 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 16 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 17 часа