Категории: Любопитно

Защо не трябва да включваме климатик в летните дни?

Реклама

В летните горещини няма нищо по-хубаво от това да се поглезим, като си създадем собствен оазис с помощта на добрия ни приятел – климатика. Отваряме няколко прозореца, за да стане течение или пускаме климатика, за да си отдъхнем от жегата. Дали обаче тези удобства вредят повече на организма ни, отколкото да му помагат? 

Пътуването към морето със свален прозорец или пуснат климатик определено е приятно, но може да има много неприятни последствия – възпаление на лицевия нерв. А впоследствие това води до пареза или парализа на мимическата мускулатура.

До същия проблем може да доведе климатикът в офиса или у дома, отворените врати и прозорци и течението, което ни разхлажда, но неусетно може и да ни разболее. Фациалисът е често срещан проблем през зимата, когато ниските температури и нежеланието на много хора да носят шал и шапка водят до сериозни увреждания на нерва, респективно и на мимическата мускулатура. Може да се каже, обаче, че лятото също е типичен сезон за това заболяване, тъй като хората подценяват опасността и пренебрегват съветите на специалистите да не се стои на течение и студената въздушна струя на климатика да не е насочена към главата. Важно е да се отбележи, че веднъж преболедуван, фациалисът отново може да създаде проблеми, ако не спазваме елементарните правила.

За да изясним колко сериозно заболяване е фациалисът, е добре да кажем, че този нерв e 7-и от общо 12-те черепно-мозъчни нерва и отговаря за всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния), както и за способността на предните 2/3 от езика да усещат вкусовете.

Съчетанието от предразполагащи фактори, каквито са стеснение на костния канал, през който преминава лицевия нерв и простудата – течение при пътуване с превозно средство, при отворен прозорец, продължително излагане на студ (включително и след взимане на душ), продължителна работа на климатик и др., значително повишават риска от възпаление на фациалис.

Увреждането на нерва и респективно на мимическата мускулатура може да се раздели на два основни типа – централен и периферен. При централния тип се уврежда мимическата мускулатура в долната половинана лицето. При периферния тип се парализира цялото лице.

Засягането на горната част на лицето води до:

  • Изглаждане на бръчките на челото.
  • Уголемяване на очната цепка.
  • Невъзможност за повдигане на веждите и набръчкване на челото.
  • Недостатъчно затваряне на клепача: поява на симптома на Бел (невъзможност за затваряне на окото откъм увредената страна, с отклоняване на очната ябълка нагоре и навън при опит за затваряне на окото).
  • Липса на примигване.
  • Симптом на миглите на Сук – при силно затваряне на очите миглите се показват повече от парализираната страна.

По какъв начин се засяга долната половина на лицето?

  • От засегната страна устният ъгъл е увиснал, вял.
  • Затруднени са говорът и храненето.
  • Придърпване на устния ъгъл към здравата страна.
  • Изглаждане на назолабиалната гънка.
  • Невъзможност за свирене с уста, надуване на бузите.
  • Задържане на част от храната между бузата и зъбите от засегнатата страна.
  • Нарушение на вкуса в предните 2/3 на езика.

Симптомите при фациалис се проявяват до около 48 часа след увреждане на нерва и са с различна степен, в зависимост от мястото и тежестта на парализата.

Въпреки, че при някои пациенти състоянието преминава спонтанно и без терапия, желателно е, още след поява на първите симптоми, да се направи консултация със специалист-невролог, който да определи тежестта на фациалиса и да назначи лечение.

Лечението се определя в зависимост от причината, предизвикала парализата на нерва, както и от степента на самата парализа. Колкото по-рано пациентът потърси лекарска помощ, толкова лечението е по-бързо и рисковете от усложнения са по-малки. Колкото по-дълго време нервът е възпален, толкова по-трайни могат да са последствията и уврежданията.

Успоредно с терапията, назначена от лекар-невролог е необходимо да се започне и физиотерапия и кинезитерапия. От физиотерапията изборът пада на топлинни процедури, нискочестотните токове, ултразвукова терапия и др. От кинезитерапията успешно се прилагат масажът и упражненията за всеки увреден мускул на лицето.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 13 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 13 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 13 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 15 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 16 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 16 часа