Категории: България

КЕВР утвърди цената на природния газ за август: Ето каква е

Реклама

КЕВР вече утвърди цена на природния газ за месец август. Той е по-скъп – 60,75 лева за мегаватчас (MWh). Като в това число не се включва цена за достъп, пренос, акциз и ДДС, посочват от регулатора.

В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 61,44 лв./MWh, което е увеличение с 5,7 на сто в сравнение с цената за юли.

Днес „Булгаргаз“ актуализира цената си на 60,75 лв./MWh или поскъпване с 4,5 на сто. Припомняме, че утвърдената цена на газа за месец юли от КЕВР беше 58,10 лева за мегаватчас.

На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от дружеството актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец август.

В ценовия микс за този месец са включени част от договорените месечни количества азерски природен газ, доставяни по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Причина за намалените количества през месеца е ежегодният планов ремонт на Транс Адриатическия газопровод (TAP) през периода 5-11 август т.г. В резултат на това доставените количества природен газ ще бъдат с 200 000 МВч по-малко – 688 000 МВч, вместо пълният ежемесечен обем от 888 000 МВч. По тази причина конкурентният в ценово отношение азерски газ намалява дела си в месечното потребление до 68,65 на сто, което води до оскъпяване на ценовия микс. За сравнение, през предходния месец доставките от този източник покриваха 89,57 на сто от потреблението и доведоха до цена от 58,10 лв./MWh, посочват от регулатора.

Като втори източник „Булгаргаз“ е включил количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“, които покриват 31,35 на сто от месечното потребление. Добиваните количества от Чирен са увеличени с 200 000 МВч, за да се компенсират недоставените количества азерски газ през периода на плановия ремонт на ТАР, предава Нова телевизия.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа