in

Влага застрашава античния саркофаг, намерен край Варна

Снимка: МВР

Покриха античния саркофаг, намерен край Варна. Проучванията на местните археолози до момента сочат, че той е напълно автентичен.

Саркофагът, намерен на плаж край Варна, е завит, за да не се намокри, ако завали, научи „Телеграф“. Той е напълно автентичен, сочат проучванията на местните археолози до момента, след като вече е свалена част от боята, с която е бил покрит ценният артефакт.

Най-важното в момента е да приключи прокурорската проверка, която има за цел да установи чия собственост е саркофагът. Всички по веригата отричат да е техен, коментира пред „Телеграф“ директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) Игор Лазаренко.

Едва след това, ако бъде иззет в полза на държавата, смятаме да го поискаме за експониране в музея, добави директорът на РИМ-Варна. „Идеята е да го приберем вътре в сградата, но това, че в момента се намира навън, не е никакъв проблем. Все пак той е произведен именно с тази цел, за да бъде изложен. В момента е покрит с палатка, за да не се пълни с вода при дъжд“, допълни Лазаренко.

Публикувано от Александра Камбурова